Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Ο Μικρούτσικος στην EMI: Γιάννης Ρίτσος, Ο Σχοινοβάτης (2004)

Το 2003 ο Θάνος Μικρούτσικος ηχογράφησε για τη Blue Note ένα πολύ ενδιαφέρον jazz άλμπουμ με τίτλο Music Stories συνεργαζόμενος με τον διάσημο τζαζίστα Gary Burton, μεγάλο δεξιοτέχνη του βιμπράφωνου, το οποίο μάλιστα αργότερα επανεκδόθηκε και εντάχθηκε στους καταλόγους της EMI. Αμέσως μετά ο συνθέτης επανήλθε στον αγαπημένο του Γιάννη Ρίτσο με το δίσκο "Ο σχοινοβάτης" (2004).
Έχουμε ξαναπεί ότι ο Γιάννης Ρίτσος μαζί τον Νίκο Καββαδία και τον Κωνσταντίνο Καβάφη είναι οι τρεις αγαπημένοι ποιητές του Θάνου Μικρούτσικου, στους οποίους καταφεύγει συχνά και οι οποίοι καταλαμβάνουν το εκλεκτότερο μέρος της δισκογραφικής του παρακαταθήκης. Ο Ρίτσος μάλιστα διατρέχει το έργο του από το ξεκίνημά του ("Καντάτα για τη Μακρόνησο", 1976) και μετέπειτα με συνεχείς επιστροφές, αποσπασματικές ή ολοκληρωμένες ("Τραγούδια της λευτεριάς", "Αντιθέσεις", "Επιστροφή της Ελένης", "Του απείρου εραστής"), ώσπου το 2004 έρχεται ως επιστέγασμα "Ο σχοινοβάτης" που αποτελεί και την τελευταία ολοκληρωμένη εργασία του συνθέτη πάνω στην ποίησή του.
Εδώ ο Μικρούτσικος επικεντρώνεται σε δυο μεγάλες ποιητικές συνθέσεις, τη "Σονάτα του Σεληνόφωτος" (1956) και το "Κιγκλίδωμα" (1969),  απ' όπου προέρχεται και το ξεχωριστό ποίημα "Δελτίο Ειδήσεων". Η πρώτη μελοποιητική προσέγγιση του συνθέτη στο "Κιγκλίδωμα" ξεκίνησε το 1973 και ολοκληρώθηκε το 2003. Κάποια μάλιστα μέρη του έργου παίζονταν ήδη από τα χρόνια εκείνα στις μπουάτ της εποχής. Η πρώτη εκδοχή της "Σονάτας του σεληνόφωτος" για βαθύφωνο και πιάνο ακούστηκε το 1985 στο δίσκο "Αντιθέσεις" με ερμηνευτή τον Φραγκίσκο Βουτσίνο. Η μελοποίηση ακολουθεί τη λόγια παράδοση του lied και στηρίζεται αποκλειστικά στη λιτή φόρμα του πιάνου και της φωνής. Υπέροχες μελωδίες κι εξαιρετικές ερμηνείες από τον διαχρονικό συνεργάτη του συνθέτη Κώστα Θωμαΐδη ("Σονάτα") και την εκλεκτή ερμηνεύτρια Γεωργία Συλλαίου ("Κιγκλίδωμα"). Η τρίτη ενότητα ("Δελτίο Ειδήσεων") αποδίδεται και από τους δύο ερμηνευτές με συνοδεία κουαρτέτου αποτελούμενου από πιάνο, φαγκότο, τρομπέτα και κόρνο. Η δυναμική ερμηνεία του συνθέτη στο πιάνο είναι συναρπαστική.

(c) CD | EMI/HMV | 2004 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: