Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Ο Μικρούτσικος στην EMI: Ιστορία της Λούλου, Παραμύθι του Αρχοντοχωριάτη (1997)

Η μουσική γλώσσα του Θάνου Μικρούτσικου συγγενεύει με τα νεοτερικά μουσικά ρεύματα των αρχών του 20ου αιώνα (δωδεκαφθογγισμός, ατονικότητα) κι έχει πολύ μικρότερη σχέση με τα παλιότερα μεγάλα μουσικά ρεύματα του ρομαντισμού ή του κλασικισμού. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη ότι ένας από τους συνθέτες της λεγόμενης "νέας σχολής της Βιέννης", ο Αυστριακός Alban Berg (1885-1935), συνδέεται έμμεσα με το έργο του Μικρούτσικου μέσα από τις δυο όπερες που μας άφησε, δηλαδή τον "Βότσεκ" (1925) που βασίστηκε στο έργο "Βόιτσεκ" του Georg Büchner και κυρίως την ημιτελή "Lulu" (1935) βασισμένη σε θεατρικά έργα του Frank Wedekind. Ο "Βόιτσεκ", όπως αναφέραμε χθες στην παρουσίαση του δίσκου "Τα παραμύθια της γαλάζιας γραμμής", έδωσε την ευκαιρία στον Μικρούτσικο να γράψει τη μουσική για την ομώνυμη παράσταση του 1979 από το Θέατρο της Άνοιξης
Η "Λούλου" στάθηκε η αφορμή για μια ελληνική παράσταση το 1988 από το Ανοιχτό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη. Θυμίζω ότι είναι ο ίδιος σκηνοθέτης που συνεργάστηκε δέκα χρόνια νωρίτερα με τον Μικρούτσικο για την ιστορική παράσταση "Φουέντε Οβεχούνα". Ο συνθέτης έγραψε ένα θεατρικό soundtrack με τίτλο "Η ιστορία της Λούλου" που περιλαμβάνει μια σειρά τραγουδιών σε τζαζ ύφος πάνω σε στίχους του Γιώργου Μιχαηλίδη, τα οποία ερμήνευσαν ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Λάκης Λαζόπουλος και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας με τη συμμετοχή του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα στα αφηγηματικά μέρη. Το μουσικό υλικό της παράστασης ηχογραφήθηκε το 1988, αλλά για τη δισκογραφική του μεταφορά πέρασε από ειδική επεργασία στο υπερσύγχρονο ηχογραφικό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το 1996.
Ο δίσκος που εκδόθηκε το 1997 από την ΕΜ/HMV περιλαμβάνει επίσης μουσικό υλικό που συνέθεσε ο Θάνος Μικρούτσικος για τη θεατρική παράσταση της κλασικής κωμωδίας του Μολιέρου "Ο Αρχοντοχωριάτης" (Le Bourgeois gentilhomme, 1670) με τίτλο "Το παραμύθι του Αρχοντοχωριάτη" που ανέβηκε το 1985 από το Θέατρο της Άνοιξης σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μαργαρίτη. Το μουσικό υλικό περιλαμβάνει ένα αφηγηματικό κομμάτι βασισμένο σε κείμενο της Μαρίας Παπαγιάννη, το οποίο απαγγέλλει ο Θάνος Μικρούτσικος, καθώς και μια σειρά τραγουδιών στη γαλλική γλώσσα που ερμηνεύει η Leonce Wapellhorst. Μεταξύ των τραγουδιών περιλαμβάνεται και το "Hello! Lully" γραμμένο σε μπαρόκ ηχοχρώματα, σαν μια υπενθύμιση του σημαντικού Γάλλου συνθέτη της εποχής του Μπαρόκ Jean-Baptiste Lully, ο οποίος είχε γράψει τη μουσική για την πρώτη παράσταση της διαχρονικής αυτής κωμωδίας του Μολιέρου στο Παρίσι το 1670 επί Λουδοβίκου ΙΔ'. 
Η μουσική των δύο αυτών έργων ερμηνεύεται έξοχα από μικρό τζαζ σχήμα που αποτελούν οι μουσικοί: Γιάννης Ιωάννου και Μιχάλης Γρηγορίου (πλήκτρα), David Lynch (σαξόφωνο), Νίκος Τουλιάτος (ντραμς), Κώστας Στρατηγόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα), Γιώργος Φακανάς (ηλεκτρικό μπάσο) και Θάνος Μικρούτσικος (πιάνο).

(c) CD | EMI/HMV | 1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: