Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Ο Μικρούτσικος στη Minos: Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια (1990)

Η μεγάλη εμπορική αποδοχή που γνώρισε ο δίσκος "Η αγάπη είναι ζάλη" της πρώτης συνεργασίας του Θάνου Μικρούτσικου με τη Χαρούλα Αλεξίου το 1986 φυσικό ήταν να έχει και συνέχεια, η οποία ήρθε τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν το 1990 κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια" με ένδεκα καινούργια τραγούδια γραμμένα και πάλι πάνω στα φωνητικά χαρακτηριστικά της μεγάλης ερμηνεύτριας. Οι στίχοι αυτή τη φορά ανήκουν στη Λίνα Νικολακοπούλου και διακρίνονται γι' αυτή την ευφυή πρόσμιξη ετερόκλητων στοιχείων που καταφέρνουν τα χτίζουν μικρές ανθρώπινες ιστορίες καθημερινότητας στο μικρόκοσμο της ερωτικής αναζήτησης με περίτεχνα έως και εξεζητημένα μερικές φορές λεκτικά σχήματα. 
Ο δίσκος περιέχει κάμποσα όμορφα τραγούδια που αναδεικνύουν τη μαστοριά του συνθέτη, αλλά και την ερμηνευτική ωριμότητα της Χαρούλας. Ξεχώρισε κι ακούστηκε περισσότερο το ομότιτλο τραγούδι, αλλά σίγουρα υπάρχουν κι άλλες ωραίες στιγμές, όπως το τρυφερό "Αντίστροφη μέτρηση", αλλά και τα "Κοίτα μια νύχτα", "Μη σε νοιάζει", "Κύματα", και πάνω απ' όλα το αριστουργηματικό "Μια πίστα από φώσφορο" με τον αργόσυρτο ανατολίτικο ρυθμό του που αποδίδεται με φωνή και συνοδεία χορωδίας, ένα από τα ωραιότερα τραγούδια διαχρονικά που μας χάρισε ο συνθέτης! 
Αξιοσημείωτο είναι ότι το τραγούδι "Ο Έλληνας" έχει στίχους της Χαρούλας Αλεξίου που είναι εμπνευσμένοι από ένα σύνθημα γραμμένο σε τοίχο της Λεμεσού και γιαυτό είναι αφιερωμένο στην Κύπρο. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο συνθέτης με τον Θύμιο Παπαδόπουλο, ο οποίος διηύθυνε και την ορχήστρα. 

(c) LP | Minos | 1990 | Πηγή: d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: