Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Νότης Μαυρουδής: Café de l' Art / Anthology (2006)

Ανήσυχος και πολυσχιδής καλλιτέχνης ο Νότης Μαυρουδής, καταπιάστηκε με όλες τις όψεις της μουσικής τέχνης, ακόμη και με το διαχειριστικό της κομμάτι όντας ο ίδιος παραγωγός και καλλιτεχνικός διευθυντής επί σειρά ετών της δισκογραφικής εταιρείας Eros Music, όπου επιμελήθηκε την έκδοση εκλεκτών δισκογραφικών εργασιών δικών του, αλλά πολλών άλλων δημιουργών.
Η πιο ξεχωριστή ίσως έκδοση της εταιρείας με τη φροντίδα και υψηλή αισθητική του Νότη Μαυρουδή ήταν η μακροχρόνια σειρά δίσκων για δύο κλασικές κιθάρες με τίτλο Cafe de l' Art που εγκαινιάστηκε το 1999 και συνεχίστηκε ως το 2008 με έξι συνολικά αριθμημένους δίσκους. Πρόκειται για ένα γοητευτικό μουσικό αμάλγαμα με επιλεγμένα μουσικά θέματα από την ελληνική και την παγκόσμια μουσική δημιουργία που διατρέχει ποικίλα μουσικά είδη, από τη λόγια ως την ποπ μουσική δημιουργία, όλα προσφυώς διασκευασμένα για δύο κλασικές κιθάρες με ερμηνευτές τον ίδιο τον Νότη Μαυρουδή και τον μαθητή του και σπουδαίο επίσης κιθαριστή Παναγιώτη Μάργαρη. Κάποια από τα μέρη της σειράς έχουν θεματικό περιεχόμενο είτε ως προς το μουσικό είδος (π.χ. το υπ' αριθμ.4 με τίτλο "Cinema" περιέχει διάσημα κινηματογραφικά θέματα, ενώ το υπ' αριθμ.6 επιγράφεται "Passion" και περιέχει θέματα ανάλογου ύφους), είτε ως προς τους δημιουργούς (το υπ' αριθμ.3 είναι αφιερωμένο στους συνθέτες Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, ενώ το υπ' αριθμ.5 στους λαϊκούς συνθέτες Μάρκο Βαμβακάρη και Βασίλη Τσιτσάνη). Μάλιστα στο ενδιάμεσο της έκδοσης των υπ' αριθμό 3 και 4 δίσκων εκδόθηκαν και άλλοι δύο εκτός σειράς δίσκοι με τίτλο "12 Guitar Duets" αποκλειστικά για τους μεγάλους μας συνθέτες Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, ένας για τον καθένα. 
Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ διακριτικά δίπλα στο κιθαριστικό ντουέτο μπορεί να ακούγεται και κάποιο τρίτο όργανο, όπως πιάνο (Σταύρος Λάντσιας), ακορντεόν (Χρήστος Ζερμπίνος), σαξόφωνο (David Lynch), ακόμη και μπουζούκι (Θανάσης Πολυκανδριώτης). Σε κάθε δίσκο επίσης περιέχονται κι ένα δυο τραγούδια που ερμηνεύοιν οι: Σόνια Θεοδωρίδου, Ηρώ, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Noa Dori.
Το 2006 λοιπόν, μετά την κυκλοφορία των πέντε πρώτων δίσκων της σειράς, εκδόθηκε μια εκτεταμένη ανθολογία των δίσκων αυτών σε τετραπλό ψηφιακό άλμπουμ με τίτλο "Anthology" που περιλαμβάνει 48 συνολικά επιλεγμένα θέματα πολύ αντιπροσωπευτικά ολοκληρης της σειράς με κιθαριστικά ντουέτα, αλλά και τραγούδια. Στο άλμπουμ βρίσκουμε θέματα από τη λόγια παράδοση (Albinoni, Tarrega, Puebla, Ramirez, Gershwin) ως τους μεγάλους κινηματογραφικούς συνθέτες (Nino Rota, Nicola Piovani, Ελένη Καραΐνδρου) μαζί με διάσημα μουσικά θέματα Ελλήνων ελαφρών και λαϊκών συνθετών (Μωράκης, Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Μαυρουδής), αλλά και ξένων (Paul Simon, John Lennon, Wim Mertens). Φυσικά η δεξιοτεχνία των δύο κιθαριστών και η εκφραστική δύναμη της ερμηνείας τους κινούνται σε υψηλά επίπεδα και το αποτέλεσμα είναι άκρως γοητευτικό.


(c) 4CD | Eros Music | 2006 | Πηγή: d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: