Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Ο Μικρούτσικος στην EMI: Dance and Memories (Δανάη Καρά, 2001)

Η αλλαγή του αιώνα (και της χιλιετίας) βρίσκει τον Θάνο Μικρούτσικο σε πλήρη δραστηριότητα συνθετική και σκηνική. Το 2000 κάνει μια σειρά ζωντανών εμφανίσεων στο χώρο Σφεντόνα μαζί με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, οι οποίες εκδίδονται και σε δίσκο ("Σφεντόνα Live"), ενώ στη συνέχεια επανέρχεται στο χώρο της λόγιας γραφής και μας προσφέρει ένα υπέροχο πιανιστικό άλμπουμ με τίτλο: Dance and Memories (Χορός και Μνήμες) που περιλαμβάνει μια σειρά συνθέσεων για σόλο πιάνο γραμμένων σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και με διαφορετικές κάθε φορά αφορμές.
Ξεκινά με τη σύνθεση "Καλημέρα σας, κύριε Χατζιδάκι", γραμμένη σε φόρμα σουίτας σε πέντε μέρη και αφιερωμένη φυσικά στον Μάνο Χατζιδάκι. Είναι γνωστή η εκτίμηση που έτρεφε ο μεγάλος συνθέτης για τον Θάνο Μικρούτσικο, για τον οποίο επανειλημμένα είχε εκφραστεί με πολύ κολακευτικά λόγια χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα ως "ποτάμι που στην κοίτη του κυλάει μπόλικο χρυσάφι". Κι εδώ ο Μικρούτσικος ανταποδίδει τον έπαινο με μια σύνθεση που μοιάζει να πηγάζει από τη μελωδική φλέβα του σπουδαίου μέντορά του, σαν ελεύθερες παραλλαγές πάνω σε θέματα δικά του, κάποια από τα οποία παραπέμπουν πιο άμεσα στο "Χαμόγελο της Τζοκόντας"!
Ο δίσκος επίσης περιλαμβάνει τη σύνθεση "Ballet Music" (1997-98) σε τρία μέρη (αφιερωμένα στις κόρες του συνθέτη), το διμερές "Lacrima" (Δάκρυ), γραμμένο το 1998, και το αυτοσχεδιαστικό κομμάτι "Doodle" (1991), που είναι αφιερωμένο στον μουσικό και συνεργάτη του συνθέτη Θύμιο Παπαδόπουλο.
Όλες οι συνθέσεις ερμηνεύονται εξαιρετικά από τη διεθνούς φήμης ελληνίδα πιανίστρια Δανάη Καρά. Ο δίσκος κυκλοφόρησε στη διεθνή αγορά από την πολυεθνική EMI Classics δίνοντας στον συνθέτη μια ευκαιρία να κάνει ευρύτερα γνωστό το λόγιο έργο του, το οποίο δυστυχώς ελάχιστη απήχηση γνωρίζει στον τόπο μας.

(c) CD | EMI Classics | 2001 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: