Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Άγγελος Σκορδίλης: Στην Ελλάδα κάτι φταίει (1992)

Ο Άγγελος Σκορδίλης έφυγε νωρίς από το μάταιο τούτο κόσμο, πάνω στο απόγειο της πορείας του στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1959 και πέθανε το 2011, στα 52 μόλις χρόνια του. Υπήρξε αξιόλογος τραγουδοποιός με μπόλικους προσωπικούς δίσκους από το 1986 που πρωτοεμφανίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του. Ήταν πολύ ικανός κιθαρίστας έχοντας μάλιστα σπουδάσει κλασική κιθάρα και μουσική θεωρία. Έπαιζε επίσης και πολλά άλλα όργανα, όπως μπάσο, φυσαρμόνικα και πιάνο. Η ανάγκη βιοπορισμού τον έφερε νωρίς στον κόσμο της νύχτας, όπου ανάλωσε μεγάλο μέρος των δυνάμεών του, αλλά η πραγματική μουσική του φύση εκφράστηκε μέσα από τη δισκογραφία του, αλλά και από πολυάριθμες εμφανίσεις του με μικρά σχήματα που δημιούργησε κατά καιρούς. Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του τραγουδιού, όπως ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, οι αδελφοί Κατσιμίχα, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Βλάσης Μπονάτσος, η Ελένη Βιτάλη και πολλοί άλλοι.
Ο δίσκος "Στην Ελλάδα κάτι φταίει" κυκλοφόρησε το 1992 από την Cosmic Records και διανεμήθηκε από τη Lyra. Περιλαμβάνει ένδεκα απλά τραγούδια με ροκ διάθεση και αιχμηρό και ενίοτε σαρκαστικό λόγο που ερμηνεύει ο ίδιος με την καθαρή φωνή του. Συμμετέχουν οι Ονειροπόλοι Ακροβάτες. Ο δίσκος δεν εκδόθηκε ποτέ ψηφιακά και δυστυχώς δεν ακούστηκε όσο θα του άξιζε. Σήμερα είναι δυσεύρετος.
(c) LP | Cosmic Records/Lyra | 1992 | πηγή: Βασιλική/d58

1 σχόλιο:

Νίκος87 είπε...

Εύγε για το αφιέρωμα στον Άγγελο!

Φοβερός ρόκερ. Ταπεινός και ασυμβίβαστος άνθρωπος. Αιωνία του η μνήμη.

Από τους καλύτερους Έλληνες ροκ κιθαρίστες μαζί με τους Γιάννη Σπάθα, Παντελή Δεληγιαννίδη, Αργύρη Κουλούρη, Χρήστο Ζέρβα...

Τα δύο τελευταία του cd ¨Διαδρομή¨ και ¨Ταξιδιώτης των καιρών¨, είναι οι πιό ώριμες δουλειές του.