Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Βίκυ Μοσχολιού: Ομώνυμο (Olympic/1971)

To 1971 η Βίκυ Μοσχολιού εντάχθηκε στο δυναμικό της Philips, όπου θα παραμείνει για τρία χρόνια συνεχίζοντας τη λαμπρή πορεία της στο ελληνικό πεντάγραμμο με αλλεπάλληλες επιτυχίες. Αυτή την περίοδο τροφοδοτούν το ρεπερτόριό της τρεις κυρίως συνθέτες, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Δήμος Μούτσης και ο Άκης Πάνου. Με τον Μούτση άλλωστε θα ηχογραφήσει και τον πρώτο προσωπικό της δίσκο ("Στροφές") με τραγούδια γραμμένα αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη έκδοση.
Το 1971 λοιπόν, την ώρα που η Columbia αποχαιρετούσε τη μεγάλη ερμηνεύτρια με το δίσκο-πορτρέτο που ήδη σας παρουσίασα, η νέα της εταιρία υπό την ετικέτα της Olympic την καλωσόριζε με το πρώτο άλμπουμ της συνεργασίας τους που και πάλι είχε για τίτλο απλώς το όνομά της. 
Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα μάλλον άνισα τραγούδια, ίσως όχι και από τα καλύτερα αυτής της νέας περιόδου της. Παρόλα αυτά, μερικά είναι πανέμορφα και έχουν γίνει κλασικά. Εδώ θα βρούμε τον εμβληματικό "Αλήτη" του Γιώργου Ζαμπέτα που έγινε το σήμα κατατεθέν της τραγουδίστριας εφεξής επισκιάζοντας άδικα μερικά ακόμη ωραιότερα τραγούδια του συνθέτη που είχε πει παλιότερα ("Ξημερώματα", "Δειλινά", "Χωρισμός"). Εδώ επίσης το υπέροχο "Θα κλείσω τα μάτια" (σε δεύτερη εκτέλεση) του Άκη Πάνου.
Εδώ έχουμε και την πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση της Μοσχολιού με τον Χρήστο Λεοντή που της έγραψε δυο θαυμάσια τραγούδια. Το ένα από αυτά ("Στου γιαλού την άκρη") είναι από τα πολύ αγαπημένα μου. Κι ακόμα εδώ έχουμε άλλα δυο από τα ελάχιστα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα που ερμήνευσε στην καριέρα της η τραγουδίστρια. Τέλος, έχουμε άλλα τέσσερα συμπαθητικά τραγούδια που έγραψαν ο Γιώργος Κατσαρός και ο Γιώργος Χατζηνάσιος. Το "Μεροδούλι μεροφάι" του Χατζηνάσιου σημείωσε επιτυχία εκείνα τα χρόνια απ' όσο θυμάμαι.
Ο δίσκος επανεκδόθηκε με διαφορετικό εξώφυλλο το 1973, όταν η τραγουδίστρια ετοίμαζε τις αποσκευές της για την επιστροφή στην Columbia, ενώ σε ανύποπτο χρόνο μέσα στη δεκαετία του '90 εκδόθηκε και ψηφιακά, αλλά αυτή την κυκλοφορία δεν την πήραν και πολλοί χαμπάρι και φυσικά είναι εξαφανισμένη προ πολλού! 

(c) LP | Philips/Olympic | 1971 | πηγή: tzil/d58