Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Βάνα Παπαδάκη: Τραγουδά η Βάνα (1973)

Η Βάνα (Παπαδάκη) δεν ήταν τραγουδίστρια. Ήταν μια πανέμορφη κοπέλα που κατάφερε το 1973 να κατακτήσει τον τίτλο της Σταρ Ελλάς, καθώς και μια σειρά διεθνείς διακρίσεις. Την κάλεσε λοιπόν ο Φρέντυ Γερμανός στην ιστορική εκπομπή του "Αλάτι και πιπέρι", όπου την έβαλε να τραγουδήσει. Την άκουσε ο Αλέκος Πατσιφάς, το αφεντικό της Lyra, μυρίστηκε ότι θα μπορούσε να το αξιοποιήσει αυτό εμπορικά και της πρότεινε αμέσως να κάνουν ένα δίσκο, όπερ και εγένετο.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά από την ετικέτα Zodiac της Lyra, εκεί που φιλοξενήθηκε και ο μεγάλος όγκος των νεοκυματικών τραγουδιστών. Γιαυτό και ο δίσκος "Τραγουδά η Βάνα" είχε ανάλογο ύφος. Επιστρατεύτηκαν μερικοί γνωστοί συνθέτες από το οπλοστάσιο της εταιρίας και συνεισέφερε ο καθένας από δυο τραγούδια. Πρόκειται για τους συνθέτες Λίνο Κόκοτο, Ηλέκτρα Παπακώστα, Γιώργο Κριμιζάκη, Γιώργο Κοτσώνη, Γιάννη Μέτσικα και Γιώργο Γεωργιάδη. Οι πέντε πρώτοι έδωσαν πρωτότυπο υλικό, ενώ ο Γεωργιάδης διασκεύασε δυο παραδοσιακά τραγούδια.
Για να είμαστε δίκαιοι, η Βάνα στάθηκε αξιοπρεπώς με το υλικό που της δόθηκε. Η ερμηνεία της είναι σωστή, χωρίς εξάρσεις ή επιδεικτικές κορώνες. Ίσως θα της ταίριαζε καλύτερα ένα υλικό με πιο ποπ χαρακτηριστικά, αλλά και πάλι η προσπάθειά της είναι αξιοπρεπής, έστω κι αν δεν αποτέλεσε την αφετηρία μιας πιο συστηματικής ενασχόλησης με το τραγούδι.

(c) LP | Zodiac | 1073 | πηγή: tzil./d58

2 σχόλια:

...ολοικ είπε...

Δεν θυμάμαι αν το λεει ο δισκος,νομιζω οχι,μα η ενορχηστρωση ειναι του Νικου Μαμαγκακη!!!Το αναφερει κιολας στο βιβλιο του "Μουσικη ακουω,ζωη καταλαβαινω" χωρις να αναφερει το ονομα του δισκου μα απο την περιγραφη τση κοπελιάς καταλαβαινεις !!!!

Γιάννης Μ. είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την ανάρτηση.... Πάντα ολοκληρωμένες οι αναλύσεις σας!!!
klant