Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Νίκος Ξυλούρης: Τα που θυμούμαι τραγουδώ (1975)

Μετά τους πρώτους προσωπικούς του δίσκους με παλιότερες ηχογραφήσεις τραγουδιών και σκοπών της πατρίδας του - "Μαντινάδες και χοροί" (1970), "Ο Νίκος Ξυλούρης τραγουδά για την Κρήτη" (1973) - ο μεγάλος τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης είχε αφοσιωθεί σε ερμηνείες "έντεχνου" ρεπερτορίου μέσα από μεγάλες συνεργασίες με σημαντικούς συνθέτες, όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Σταύρος Ξαρχάκος. 
Κάνοντας λοιπόν ένα μικρό διάλειμμα σ' αυτό το δρόμο αποφάσισε το 1975 να επιστρέψει στις ρίζες του και να ηχογραφήσει έναν ακόμη "κρητικό" δίσκο για λογαριασμό της Columbia αυτή τη φορά, όπου ήδη ανήκε. Ο δίσκος ονομάστηκε "Τα που θυμούμαι τραγουδώ" και περιλαμβάνει δώδεκα χαρακτηριστικές χορευτικές μελωδίες από την Κρήτη δοσμένες μέσα από τη ματιά του Ξυλούρη, ο οποίος άλλωστε τις υπογράφει τυπικά και ως συνθέτης. 
Χωρίς άλλα σχόλια παραθέτω ένα απόσπασμα από το χαρακτηριστικό ιδιόγραφο σημείωμα του ερμηνευτή που υπάρχει στο οπισθόφυλλο του δίσκου. Κρατώ μάλιστα και τη δική του ορθογραφία:
"Τα που θημούμαι τραγουδώ, τα που κατέχω λέω..." Έξη χρόνους είχα να βγάλω δίσκο με δικά μου Κρητικά. Δούλεψα όλον αυτό το καιρό με μεγάλους και τρανούς συνθέτες. Είπα τραγούδια με πολλά λογιώ σκοπούς και δεν λέω, έμαθα πολλά. Όμως τα τραγούδια της Κρήτης και οι μαντινάδες που άκουγα σαν ήμουνα βοσκός στα όρη και ύστερα έπαιζα με τη λύρα στα πανηγίρια στα χωριά δεν αφήνανε το νου μου να πάρη αέρα. Έκατσα το ληπόν και δούλεψα πάνω σ' αυτούς τους παλιούς σκοπούς που με αγκιλώνανε και έβγαλα αυτόν το δίσκο. (...) Εκτός από τη λύρα και το λαγούτο, έβαλα σαντούρι, φλογέρα, ασκομαντούρα και νταούλια, γιατί και αυτά τα όργανα τα παίζανε παλιά στην Κρήτη...



(c) LP | EMI Columbia | 1975 | πηγή: d58 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ..πολυ ευχαριστουμε για τα κρητικά διαμάντια που μας προσφέρεις!!!!! Λεωνίδας