Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Οι Συμφωνίες του Μίκη: Συμφωνία αρ. 4 "Των χορικών" (1987)

Από τις πέντε συνολικά Συμφωνίες που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης, τελευταία χρονικά είναι η 4η Συμφωνία, η επονομαζόμενη Συμφωνία των Χορικών γραμμένη για σοπράνο, μεσόφωνο, αφηγητή, μικτή χορωδία και συμφωνική ορχήστρα (χωρίς βιολιά). Είχε ήδη προηγηθεί η 7η Συμφωνία από το 1982, ενώ η 4η γράφτηκε στο διάστημα 1986-1987 μετά από σχετική παραγγελία της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. 
Η πρώτη εκτέλεση του έργου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα "Παλλάς" της Αθήνας στις 3 Μαΐου του 1987 με συμμετοχή της Κικής Μορφονιού (κοντράλτο), της Αλέκας Δρακοπούλου (σοπράνο), της Λήδας Τασοπούλου (αφηγήτριας) και της Ντάνας Χατζηγεωργίου (βιολοντσέλο). Συμμετείχαν επίσης η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού και η Χορωδία Αθηνών υπό τη διεύθυνση της Έλλης Νικολαΐδου
Το έργο μοιράζεται σε δύο μεγάλες ενότητες (πάνω από μισή ώρα η καθεμιά) που στηρίζονται αντίστοιχα σε χορικά από τις "Ευμενίδες" του Αισχύλου μεταφρασμένα από τον Κ.Χ. Μύρη και από τις "Φοίνισσες" του Ευριπίδη σε μετάφραση Γεράσιμου Σπαταλά. Ο συνθέτης άντλησε μουσικές ιδέες και από παλιότερες συνθέσεις του, ενώ η αρχική σκέψη του περιλάμβανε και χορικά του Σοφοκλή, τα οποία ωστόσο δεν περιλήφθηκαν στην τελική μορφή του έργου λόγω της υπερβολικά μεγάλης του διάρκειας. 
Η ζωντανή ηχογράφηση της πρώτης αυτής εκτέλεσης με τους συγκεκριμένους ερμηνευτές εκδόθηκε λίγο αργότερα σε διπλό αναλογικό δίσκο από τον Ιουλιανό, τη δισκογραφική εταιρεία που ίδρυσε ο ίδιος ο συνθέτης την ίδια χρονιά, προκειμένου να στεγάσει το λυρικό του έργο που είχε αρχίσει να δημιουργεί στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '80. Η ίδια ηχογράφηση επανεκδόθηκε στη συνέχεια και από άλλες εταιρείες, όπως η CBS (1987), η Intuition (1998) και η FM Records (2002). Μάλιστα το 2007 η Legend έκανε μια εξαιρετικά επιμελημένη ψηφιακή επανέκδοση του έργου με πλούσιο και καλαίσθητο ένθετο, όπου φιλοξενείται και αναλυτικό κείμενο του Γιώργου Β. Μονεμβασίτη με σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία του έργου.

(c) CD | Iουλιανός, 1987 | Legend, 2007 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: