Ο Λάκης Χαλκιάς (γενν. 1943) πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία ως λαϊκός τραγουδιστής μόλις το 1960 με το τραγούδι "Παραπονιάρικο" του Θόδωρου Δερβενιώτη, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να σταθεί στο χώρο. Η δεκαετία όμως του '70 έφερε την απόλυτη καταξίωσή του, καθώς υπήρξε - μαζί με τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη - ο βασικός ερμηνευτής του Γιάννη Μαρκόπουλου τότε που ο μεγάλος συνθέτης παρουσίασε το κολοσσιαίο του έργο υπηρετώντας το δόγμα της γόνιμης επιστροφής στις ρίζες. Όταν ο κύκλος αυτός έκλεισε, ο τραγουδιστής αναζήτησε το νέο του προσανατολισμό πότε στο αυθεντικό ηπειρώτικο τραγούδι και πότε σε σκόρπιες συνεργασίες με διάφορους συνθέτες, όπως ο Απόστολος Καλδάρας ("Λαϊκά μονοπάτια"), ο Μάριος Τόκας ("Πικραμένη μου γενιά"), ο Νίκος Μαμαγκάκης ("Οδύσσεια") και ο Γιώργος Κατσαρός ("Αφρική τώρα"). Παράλληλα μάλιστα άρχισε να γράφει και ο ίδιος τραγούδια αρχής γενομένης το 1985 με το σύντομο κύκλο "Ειρήνη".
Το 1995 ο Λάκης Χαλκιάς μας έδωσε την πιο ολοκληρωμένη προσωπική του δουλειά με τίτλο "Η Ελλάδα είναι έρωτας" που περιλαμβάνει δώδεκα λαϊκά τραγούδια σε δική του μουσική και ερμηνεία. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο κύκλο τραγουδιών, καθώς δίπλα σε τραγούδια γραμμένα από λαϊκούς στιχουργούς, όπως ο Κώστας Βίρβος, ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Γιάννης Αμανατίδης και ο Βασίλης Παπαδόπουλος, έχουμε και μια απροσδόκητη μελοποίηση ποιητικού λόγου και μάλιστα σατιρικού με επιλεγμένα μέρη από τον περίφημο "Ρωμιό" του Γεώργιου Σουρή (1953-1919), καθώς κι ενός ποιήματος του Παύλου Νιρβάνα (1866-1937)! Ετερόκλητος λοιπόν στιχουργικός λόγος που πάντως ενοποιείται με τις λιτές λαϊκές μελωδίες του δημιουργού και την ανάλογη ενορχήστρωση του Χρήστου Χαλκιά. Ο ίδιος μας δίνει τις δικές του εξηγήσεις με σχετικό σημείωμά του που συνοδεύει την έκδοση:
Ο σατιρικός δεν είναι βολικός άνθρωπος. Δεν ζεις εύκολα μαζί του. είναι ένας ελεύθερος σκοπευτής που προασπίζει αξίες, με ριπές γέλιου και καταιγισμούς σαρκαστικής ειρωνείας. Όπως ο Σουρής. Ο Γεώργιος Σουρής του Ρωμιού και του Φασουλή και του Περικλέτου. Ο Σουρής που η ορθροφροσύνη του σατιρικού λόγου του δοκιμάστηκε σε γεγονότα εθνικού ενδιαφέροντος αλλά και σε διαχρονικές πολιτικές επισημάνσεις. Ο Σουρής που τον περιούσιο λόγο του επιχειρούμε να τραγουδήσουμε σήμερα μέσα από τη... μουσική νωπογραφία «Η Ελλάδα είναι Έρωτας» - τίτλος παρμένος από το στίχο του Γιάννη Κακουλίδη – που ζωγραφίζει το σύγχρονο ελληνικό τοπίο, σε μια διαδρομή με αφετηρία και κατάληξη την Ελλάδα. Η ποίηση του Σουρή τραγούδι, λοιπόν, πλαισιωμένη από την ποίηση του Παύλου Νιρβάνα, του Κώστα Βίρβου, του Γιάννη Κακουλίδη, του Βασίλη Παπαδόπουλου και του Γιάννη Αμανατίδη. Τραγούδια για τη γλώσσα του Έλληνα, με τη γλώσσα του Έλληνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου