Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Ρένα Πάντα: Πρώτος προσωπικός δίσκος (1977)

Η Ρένα Πάντα (γενν. 1955) υπήρξε μια τραγουδίστρια του ελαφρολαϊκού και ποπ τραγουδιού κυρίως στα χρόνια του '70, κόρη του παλιού ερμηνευτή του "ελαφρού" τραγουδιού Αλέκου Πάντα, δίπλα στον οποίο μάλιστα στα επτά μόλις χρόνια της έκανε το πρώτο δειλό δισκογραφικό της φανέρωμα με το τραγουδάκι "Πες μπαμπά" (διασκευή ξένης επιτυχίας). 
Το ουσιαστικό της ωστόσο ντεμπούτο θα έρθει πολύ αργότερα, όταν το 1976 ο Γιώργος Κατσαρός της έδωσε τέσσερα τραγούδια στο δίσκο "Τσιμεντένια πρόσωπα" δίπλα στον Δημήτρη Μητροπάνο. Το 1977 παρουσίασε τον πρώτο της προσωπικό δίσκο, ενώ ακολούθησαν μερικές ακόμη προσωπικές δουλειές ως το 1990 ("Πάντα μαζί", "Μείνε", "Ο τρόμος του έρωτα") και στη συνέχεια χάθηκε οριστικά από το προσκήνιο έχοντας πάντως καταγράψει ενδιαφέρουσες κατά καιρούς συνεργασίες με αρκετούς καλλιτέχνες του οικείου χώρου, όπως ο Δάκης, ο Γιώργος Πολυχρονιάδης, ο Σπύρος Βλασσόπουλος, ο Πασχάλης και άλλοι, χωρίς ωστόσο να καταφέρει ποτέ να κερδίσει την ευρεία αποδοχή του κοινού και να χτίσει αξιόλογο ρεπερτόριο.
Το 1977 λοιπόν η Ρένα Πάντα μας έδωσε τον πρώτο και πιο ενδιαφέροντα προσωπικό της δίσκο με τίτλο το όνομά της, όπως ήταν κι ο σχεδόν απαράβατος τότε κανόνας της δισκογραφίας. Περιέχει δώδεκα συμπαθητικά τραγουδάκια ελαφρολαϊκού ύφους που υπογράφουν οι: Γιώργος Κατσαρός (τρία τραγούδια), Τέρης Ιερεμίας (τρία), Στέλιος Ζαφειρίου (δύο), Τόλης Βοσκόπουλος, Νινή Ζαχά, Νίκος Τζαβάρας και Φίλιππος Νικολάου (από ένα). Στους στίχους βρίσκουμε γνωστά ονόματα της εποχής, όπως η Σώτια Τσώτου, ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, ο Μίμης Θειόπουλος, ο Ηλίας Λυμπερόπουλος και ο Φίλιππος Νικολάου. Τα τραγούδια ενορχήστρωσε και διηύθυνε ο Κώστας Κλάββας, εκτός από τα τρία τραγούδια του Γιώργου Κατσαρού που επιμελήθηκε ο ίδιος.

(c) LP | Philips | 1977 | Πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: