Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Φίλιππος Νικολάου: Τα ωραιότερα τραγούδια μου (1976)

Ο Φίλιππος Νικολάου (γενν. 1942) υπήρξε από τις ισχυρότερες παρουσίες στο χώρο του ελαφρολαϊκού τραγουδιού κατά τη δεκαετία του '70, όταν και ηχογράφησε μια σειρά προσωπικών δίσκων στη Philips που του χάρισαν πάμπολλες μεγάλες επιτυχίες και τον επέβαλαν δυναμικά στο χώρο. Αν και έχει ερμηνεύσει τραγούδια πολλών συνθετών της εποχής, διέθετε κι ο ίδιος το ταλέντο να σκαρώνει όμορφες μελωδίες και στίχους λειτουργώντας τις περισσότερες φορές ως ολοκληρωμένος τραγουδοποιός, ενώ συχνά χάριζε δικές του συνθέσεις και σε άλλους τραγουδιστές.
Ο πρώτος προσωπικός του δίσκος κυκλοφόρησε το 1971 με τίτλο "Όταν" βασισμένο στην ομώνυμη μεγάλη του επιτυχία (σε μουσική Νάκη Πετρίδη), τραγούδι που συμμετείχε στο 10ο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης χωρίς να αποσπάσει κάποιο βραβείο, αν και στη συνέχεια αποδείχθηκε ένα διαχρονικό τραγούδι κι ασφαλώς το σήμα κατατεθέν του τραγουδιστή, ο οποίος συνέχισε τα επόμενα χρόνια να έχει σταθερή παρουσία στη δισκογραφία εκδίδοντας σχεδόν κάθε χρόνο κι ένα δίσκο. 
Έτσι το 1976 η δισκογραφική του εταιρεία, παράλληλα με την κυκλοφορία δύο απανωτών προσωπικών του δίσκων ("Θα σε περιμένω πάντα", "Θα 'θελα"), εξέδωσε κι ένα μικρό μουσικό πορτρέτο του τραγουδιστή σταχυολογώντας μερικές από τις μεγάλες του επιτυχίες που ακούστηκαν στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '70. Ο δίσκος πήρε τον εμπορικό τίτλο "Τα ωραιότερα τραγούδια μου" και περιέλαβε κυρίως τραγούδια από τις 45 στροφές, αλλά από τους δίσκους: "Όταν" (1971), "Με την πρώτη στάλα" (1972), "Μεγιέ μελέ" (1973) και "Ακόμα μια φορά" (1975). Στα περισσότερα στίχοι και μουσική είναι δικά του, αλλά και των Νάκη Πετρίδη, Δημήτρη Μηλιού, Γιώργου Χατζηνάσιου και Νίκου Ιγνατιάδη.


(c) LP | Philips | 1976 | Πηγή: Βασιλ./d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: