Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Οι Συμφωνίες του Μίκη: Συμφωνία αρ. 2 "Το τραγούδι της γης" (1982)

Το 1980-81 ο Μίκης Θεοδωράκης ευρισκόμενος στο Παρίσι συνέθεσε τη 2η Συμφωνία του για παιδική χορωδία, σόλο πιάνο (κοντσερτάντε) και ορχήστρα με υπότιτλο "Το Τραγούδι της Γης" που παραπέμπει στον ομότιτλο κύκλο τραγουδιών του Gustav Mahler (1909) και βασίζεται σε δικό του κείμενο, το οποίο εκπέμπει ένα απισιόδοξο μήνυμα που μοιάζει με απόηχος της τραγωδίας της Χιροσίμα και προμήνυμα ενός νέου παγκόσμιου πολέμου.
Στο έργο ενσωματώθηκαν οργανικά δύο παλιότερες συνθέσεις από τη δεκαετία του '50 και συγκεκριμένα η Πρώτη Σουίτα (έργο γραμμένο στο διάστημα 1949-1955) και η μουσική μπαλέτου για την Αντιγόνη (σύνθεση του 1958-59), καθώς ο συνθέτης - κατά δήλωσή του - αισθάνθηκε την ανάγκη να επιστρέψει πίσω, για να τους δώσει τη σύγχρονη και τελική τους μορφή ως ένα ολοκληρωμένο "κόσμο", κατά το πρότυπο του Μάλερ. Λέει συγκεκριμένα: "Στα 1980, όταν ολοκληρώθηκε μέσα μου η τελική αντίληψη για τη σύγχρονη Συμφωνία, αισθάνθηκα την ανάγκη να επιστρέψω στα έργα της περιόδου 1954-1960, μιας και πάντα ένιωθα ότι η προσπάθειά μου εκείνης της εποχής έπασχε ακριβώς από την έλλειψη αυτής της αντίληψης (...) Τελικά το πρώτο έργο (δηλ. η "Πρώτη Σουίτα") έγερνε προς τον Διόνυσο και το δεύτερο (η "Αντιγόνη") προς τον Απόλλωνα. Χωριστά αποτελούν στιγμές μουσικής ενατένισης. Ήταν μέρη, δεν ήταν κόσμος".
Το έργο αναπτύσσεται σε τέσσερα μέρη με εναλλασσόμενη ρυθμική αγωγή. Το Lento του τρίτου μέρους περιλαμβάνει το χορωδιακό θέμα για παιδικές φωνές. Η πρώτη παγκόσμια εκτέλεσή του πραγματοποιήθηκε στη Halle/Saale τον Φεβρουάριο του 1982 με τη Hallesche Philharmonie και διεύθυνση του Olaf Koch. Στο πιάνο συμμετείχε ο διάσημος Ελληνοκύπριος πιανίστας Κυπριανός Κατσαρής (Cyprien Katsaris), ο οποίος έλαβε μέρος και στην ηχογράφηση που ακολούθησε με τη συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας Princesse Marie-Astrid. Τη Συμφωνική Ορχήστρα του RTL διευθύνει ο Μίκης Θεοδωράκης.


(c) CD | CLT-UFA | 1982 (2007) | Πηγή: d58

2 σχόλια:

Dimitris Dimitriou είπε...

Δημήτρη ξεμπέρδεψέ με.
Το 2007, από το PIANO 21,κυκλοφόρησαν 2 cd,ένα μονό με την Δεύτερη συμφωνία
κι ένα διπλό με: suite No1 pour piano et orchestre ,conserto pour piano et orchestre και Symphonie No 2 ?
Ήξερα μόνο την ύπαρξη του διπλού.

Άαβας / d58 είπε...

Λογικό που μπερδεύτηκες, μιας και έχεις υπόψιν σου τη συγκεκριμένη έκδοση του 2007, την οποία ακριβώς έχω κι εγώ και από την οποία απλώς ξεχώρισα το ένα μέρος με τη 2η Συμφωνία!