Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Μίκης Θεοδωράκης: Symphonietta, Etat de siège (1999)

Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 η γερμανική εταιρία Intuition εκδίδει συστηματικά το συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη σε διεθνή διανομή δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο παγκόσμιο μουσικόφιλο κοινό να γνωρίσει κι αυτή την πλευρά του πολυδιάστατου δημιουργού. Από τις πάμπολλες λοιπόν ηχογραφήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας έχω επιλέξει σήμερα μια ζωντανή εγγραφή που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 1996 στην Alte Oper Frankfurt με ηχολήπτη τον συνθέτη Αλέξανδρο Καρόζα κι εκδόθηκε σε δίσκο το 1999. 
Η έκδοση περιλαμβάνει δύο ενδιαφέρουσες συμφωνικές συνθέσεις του Μίκη βασισμένες σε παλιότερα έργα του. Η πρώτη σύνθεση επιγράφεται Symphonietta και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1995 στη Μελβούρνη ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για συμφωνική μεταγραφή ενός παλιού Σεξτέτου (1947) που γράφτηκε στα χρόνια της εξορίας του συνθέτη στην Ικαρία πάνω σε ρεμπέτικες μελωδίες, ενώ κάποια σκόρπια μοτίβα του ανιχνεύονται και στα μεταγενέστερα έργα "Οιδίπους Τύραννος" και "Κατά Σαδδουκαίων". Περιλαμβάνει τα μέρη: Πρελούδιο και Χορικό, Σκέρτσο, Φινάλε. Στο πιάνο συνοδεύει ο Henning Schmiedt.
Η δεύτερη σύνθεση του δίσκου είναι η περίφημη Etat de siège ("Κατάσταση Πολιορκίας"), έργο του 1968 σε ποίηση Ρένας Χατζηδάκη (Μαρίνας). Το έργο ηχογραφήθηκε αρχικά το 1968 με ερμηνευτές τη Μαρία Φαραντούρη και τον Αντώνη Καλογιάννη σε ενορχήστρωση του Γιάννη Μαρκόπουλου για τη Philips. Στην παρούσα εκδοχή, για δύο φωνές και συμφωνική ορχήστρα, που έκανε ο Μπάμπης Κανάς, το έργο ερμηνεύεται και πάλι από τη Μαρία Φαραντούρη συνοδευόμενη πλέον από τον Κώστα Θωμαΐδη που παραδόξως στο δίσκο επισημαίνεται ως βαρύτονος! Τη Διεθνή Ορχήστρα Δωματίου της Φρανκφούρτης διευθύνει ο Μίκης Θεοδωράκης.


(c) CD | Intuition | 1998 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: