Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Οι Συμφωνίες του Μίκη: Πρώτη Συμφωνία & Adagio (1996)

Χθες είδαμε την ιστορική ηχογράφηση της Πρώτης Συμφωνίας του Μίκη Θεοδωράκη από το μακρινό 1955, η οποία αποτέλεσε και το πρώτο πειστικό δείγμα του ισχυρού συμφωνικού ταλέντου του νεαρού τότε συνθέτη που προκάλεσε ευμενέστατα σχόλια και τον ενθάρρυνε να συνεχίσει το μουσικό δρόμο που ήδη είχε χαράξει. 
Επειδή ωστόσο η παλιά και ερασιτεχνική εκείνη ηχογράφηση δεν πληροί τα στοιχειώδη ηχητικά στάνταρ που απαιτεί η ακρόαση ενός τέτοιου έργου, ώστε να αναδειχθούν οι πραγματικές αρετές του, σήμερα λέω να δούμε μια σύγχρονη εγγραφή του με την αξιοποίηση της υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας που μας προσφέρει η γερμανική εταιρεία Intuition από το πλούσιο ρεπερτόριο ηχογραφήσεων της λόγιας εργογραφίας του Έλληνα συνθέτη που διαθέτει, η οποία κυκλοφόρησε το 1996 σε διεθνή διανομή. 
Πρόκειται για μια ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε στο Capella Concert Hall της Αγίας Πετρούπολης τον Νοέμβριο του 1995, ακριβώς σαράντα χρόνια μετά την ιστορική πρώτη ηχογράφηση του 1955. Το έργο ερμηνεύει η σπουδαία St. Petersburg State Academic Capella Symphony Orchestra και διευθύνει ο Μίκης Θεοδωράκης. Τα μέρη του έργου επισημαίνονται με πιο αναλυτικούς χαρακτηρισμούς σε σχέση με την παλιά έκδοση και μάλιστα το 3ο μέρος έχει εντελώς διαφορετική επισήμανση (Allegro moderato-Adagio-Allegro) σε σχέση με το απλό Allegro molto της πρώτης έκδοσης, το οποίο πάντως μου φαίνεται ορθότερο με βάση τη ρυθμική αγωγή του κομματιού.
Ο δίσκος έχει κι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συμπλήρωμα που δεν είναι άλλο από το περίφημο Adagio, μια εξαίσια ελεγειακή σύνθεση για φλάουτο, κλαρινέτο, τρομπέτα και ορχήστρα εγχόρδων που γράφτηκε το 1993 και αφιερώθηκε στα θύματα του Βοσνιακού πολέμου. Είναι η ίδια ακριβώς ηχογράφηση που χρησιμοποιήθηκε τρία χρόνια αργότερα ως μουσικό φόντο στο δίσκο "Το Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη" (1999). Φλάουτο παίζει η Polina Ivanova, κλαρινέτο ο Vadim Bondarenko και τρομπέτα ο Gennadi Nikonow.


(c) CD | Intuition | 1996 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

Dimitris Dimitriou είπε...

Νέοι φίλοι είναι σαν τ΄ ασήμι,
μα χρυσάφι είναι οι παλιοί.
Εξαιρετική η παρουσίαση σου.
Να'σαι πάντα καλά.