Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Φίλιππος Νικολάου: Θα σε περιμένω πάντα (1976)

Η πιο πετυχημένη δημιουργική περίοδος του Φίλιππου Νικολάου ήταν το διάστημα 1971-1973 με τους τρεις πρώτους προσωπικούς του δίσκους ("Όταν", "Με την πρώτη στάλα", "Μεγιέ μελέ") που ανέδειξαν πολλά όμορφα τραγούδια, αλλά και μεγάλα σουξέ και τον καθιέρωσαν στην πρώτη γραμμή του ελαφρολαϊκού πενταγράμμου. 
Βέβαια δε σταμάτησε εκεί, αφού σ' ολόκληρη τη δεκαετία του '70 συνέχισε να εκδίδει προσωπικούς δίσκους και να γνωρίζει καινούργιες επιτυχίες, αλλά η ποιότητα των τραγουδιών του δεν κινούνταν πλέον στο ίδιο επίπεδο, καθώς άρχισε σταδιακά να προσχωρεί στις ευκολίες και τα ποικίλα τραγουδιστικά κλισέ της εποχής με προφανή στόχο το σουξέ. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι εμφανή από τις πρώτες κιόλας δουλειές του την περίοδο της Μεταπολίτευσης και ιδιαίτερα το 1976, την πιο παραγωγική του χρονιά, όταν θα παρουσιάσει δύο απανωτές προσωπικές δουλειές με τίτλους: "Πόσο σ' αγάπησα" και "Θα σε περιμένω πάντα".
Ο δίσκος λοιπόν "Θα σε περιμένω πάντα" είναι ένας τυπικός κύκλος δώδεκα ελαφρολαϊκών τραγουδιών σε πιασάρικους ρυθμούς (τσιφτετέλι, ζεϊμπέκικο) και στίχους, πάντα γραμμένους από τον ίδιο, αποκλειστικά ερωτικής θεματολογίας. Τη μουσική στα περισσότερα έγραψε επίσης ο ίδιος, ενώ τέσσερα τραγούδια συνεισέφερε ο Χάρης Λυμπερόπουλος, ο οποίος επιμελήθηκε και την ενορχήστρωση μαζί με τον Σπύρο Παπαβασιλείου. Κι εδώ έχουμε δυο διασκευασμένα ξένα τραγούδια, ένα το ομότιτλο με πρωτότυπο τίτλο "Non cambia in mondo" που είχε τραγουδήσει ο Joe Dassin, καθώς και το οργανικό κομμάτι "Entre dos aguas" του Paco de Lucia, στο οποίο πρόσθεσε στίχους ο Φίλιππος Νικολάου.

(c) LP | Philips | 1976 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: