Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Κώστας Χατζής: Πορτρέτο (1980)

Ο Κώστας Χατζής (γενν. 1936) αποτελεί μιαν εντελώς ιδιότυπη και μοναχική μορφή στο ελληνικό τραγούδι με αδιάλειπτη παρουσία για περισσότερα ήδη από εξήντα χρόνια, αφού πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60 στην Πλάκα, αλλά και στη δισκογραφία με το τραγούδι "Έφυγε η αγάπη μου" σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Κώστα Πρετεντέρη. 
Η καριέρα του χτίστηκε σιγά σιγά, στην αρχή με την υποστήριξη κορυφαίων συνθετών μας, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Χρήστος Λεοντής, ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Γιώργος Κατσαρός. Από τα μέσα της ίδιας δεκαετίας άρχισε δειλά δειλά να παρουσιάζει και τα πρώτα δικά του τραγούδια που κέρδισαν αμέσως την αποδοχή του κοινού και τον βοήθησαν να διαμορφώσει το πολύ προσωπικό του ύφος, πάνω στο οποίο έχτισε μια μεγάλη καριέρα μοναχικού τροβαδούρου, πριν αποφασίσει στα μέσα της δεκαετίας του '70 ως συνθέτης να κάνει ανοίγματα και σε άλλους καλλιτέχνες, όπως η Μαρινέλλα, η Ελπίδα, ο Δάκης και άλλοι και να καταγράψει μεγάλες εμπορικές επιτυχίες με κορωνίδα βέβαια την τρομακτική έκρηξη του περίφημου "Ρεσιτάλ" (1976) με τη Μαρινέλλα που αποτέλεσε μία από τις εμπορικότερες δισκογραφικές εκδόσεις όλων των εποχών στο ελληνικό τραγούδι!
Από την πρώτη λοιπόν αυτή περίοδο της παρουσίας του στο πεντάγραμμο ως τραγουδοποιός, δηλαδή από το 1968 με την κυκλοφορία του εμβληματικού άλμπουμ "Αναγέννησις Αλόννησος", μέχρι και το κλείσιμο της δεκαετίας του '70, ο Κώστας Χατζής θα παρουσιάσει συνολικά δεκαπέντε προσωπικούς δίσκους, άλλους με πρωτότυπο υλικό και άλλους με ζωντανές επανεκτελέσεις τραγουδιών του. Έτσι το 1980 η δισκογραφική εταιρεία Philips, όπου σταθερά ηχογραφούσε ο Χατζής, έδωσε στην κυκλοφορία μια μικρή ανθολογία από χαρακτηριστικές στιγμές της προσωπικής πορείας του καλλιτέχνη ως εκείνη τη στιγμή. Ο δίσκος έχει τον απλό τίτλο "Πορτρέτο" και περιλαμβάνει δεκατέσσερα τραγούδια που καλύπτουν αντιπροσωπευτικά τις διάφορες φάσεις αυτής της διαδρομής, από το ξεκίνημα ("Κολωνάκι Place, Στο Διεθνές το μαγαζί", "Όλα ανάποδα τα βλέπει") ως τις πολύ μελωδικές στιγμές που ακολούθησαν ("Πάρε ένα κοχύλι απ' το Αιγαίο", "Απ' τ' αεροπλάνο", "Κι ύστερα", "Αν ερχόσουν", "Να 'χαν όλοι οι άνθρωποι"). Στα περισσότερα τραγούδια οι στίχοι ανήκουν στη Σώτια Τσώτου, ενώ τα υπόλοιπα έχουν στίχους του Φώντα Φιλέρη, του Ηλία Λυμπερόπουλου και άλλων. Τραγουδά ο ίδιος ο συνθέτης παίζοντας την κιθάρα του ή συνοδευόμενος από λιτή ενορχήστρωση, ενώ κάποια τραγούδια προέρχονται από ζωντανές ηχογραφήσεις.


(c) LP | Philips | 1980 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: