Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Σταύρος Παπαδόπουλος: Στην άλλη όχθη (1984)

Η περίπτωση του τραγουδοποιού Σταύρου Παπαδόπουλου ανήκει σ' εκείνες τις σπάνιες στιγμές της δισκογραφίας με δημιουργούς του ενός και μόνο έργου. Γιατί ο μάλλον άγνωστος αυτός δημιουργός, κιθαρίστας και συνθέτης, μας συστήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '80 με έναν μόλις ολοκληρωμένο κύκλο τραγουδιών κι ένα ακόμη ανεξάρτητο τραγούδι ("Τελευταίο τραγούδι") που εντόπισα στον πολυσυλλεκτικό δίσκο "11 Επιλογές" από το 10ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ Οδηγητή (1984).
Ο δίσκος έχει τίτλο "Στην άλλη όχθη" κι εκδόθηκε το 1984 από την ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής Δισκογραφικός Συνεταιρισμός Καλλιτεχνών, η οποία ιδρύθηκε το 1983 και δραστηριοποιήθηκε ως το τέλος της ίδιας δεκαετίας προσφέροντας φιλόξενη στέγη σε πολλούς νέους δημιουργούς (Γιώργος Στεφανάκης, Λουκάς Θάνος, Μιχάλης Τρανουδάκης, Πέτρος Δουρδουμπάκης, Δημήτρης Λέκκας, Κώστας Κακαβελάκης, Σταύρος Παπαδόπουλος), αλλά και παλιότερους (Γιώργος Χατζηνάσιος, Βασίλης Δημητρίου, Θέμης Ανδρεάδης, Λάκης Χαλκιάς). Πρόκειται για έναν ενδιαφέροντα κύκλο δώδεκα τραγουδιών σε ύφος ροκ μπαλάντας με ρυθμικές και μελωδικές στιγμές ενορχηστρωμένες από τον ίδιο τον Σταύρο Παπαδόπουλο με "έντεχνο" προσανατολισμό και ακουστικά όργανα (πιάνο, βιολί, φλάουτο, κιθάρες, μπάσο, τύμπανα). 
Βασική ερμηνεύτρια του δίσκου είναι η Δέσποινα Χατζηανδρέου και μαζί της η Σοφία Μιχαηλίδου και ο Μάκης Κολοβός. Με εξαίρεση την υπέροχη Σοφία Μιχαηλίδου, οι υπόλοιποι δεν κατάφεραν να σταθούν στο χώρο και περιορίστηκαν ουσιαστικά σ' αυτό το δίσκο και κάποιες ακόμη λιγοστές συμμετοχές. Όλα αυτά τελικά συντείνουν στην ίδια εισαγωγική επισήμανση: Πρόκειται για ένα δίσκο μοναχικό από μοναχικούς θεράποντες του ελληνικού τραγουδιού, οι οποίοι εμφανίστηκαν σαν μια φευγαλέα λάμψη κάποιας αστραπής κι ύστερα χάθηκαν οριστικά απ' το προσκήνιο, για να πλανάται πάντα αναπάντητο αυτό το αμήχανο ερώτημα: Γιατί;
(c) LP | ΔΣΚ | 1984 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: