Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Οι Συμφωνίες του Μίκη: Συμφωνία αρ. 7 "Εαρινή" (1984/1994)

Η 7η Συμφωνία του Μίκη Θεοδωράκη, η επονομαζόμενη "Εαρινή", είναι ένα έργο μεγάλων διαστάσεων, γραμμένο για σοπράνο, μεσόφωνο, τενόρο, βαθύφωνο, διπλή μικτή χορωδία και συμφωνική ορχήστρα. Κατά τα συνήθη μάλιστα, κι αυτό το έργο γνώρισε διπλή επεξεργασία από τον συνθέτη. Η πρώτη κι επίσημη γραφή χρονολογείται το 1982, ενώ η νεότερη το 1993, η οποία πάντως έχει τελικά αποκηρυχθεί από τον συνθέτη. 
Όπως προκύπτει λοιπόν από τα παραπάνω, η 7η Συμφωνία στην πραγματικότητα είναι έργο χρονικά παλαιότερο της αριθμητικά προηγούμενης 4ης Συμφωνίας, η οποία γράφτηκε το 1987, ενώ εντύπωση προκαλεί η απουσία δύο ενδιάμεσων Συμφωνιών, δηλαδή της 5ης και 6ης, οι οποίες δε γράφτηκαν ποτέ! Ο ίδιος ο Μίκης έχει δώσει τη σχετική εξήγηση διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός "7" δόθηκε στην "Εαρινή Συμφωνία" του "...δεδομένου ότι το έαρ εκφράζει τον ιερό αριθμό 7", χωρίς να τον ενδιαφέρει η τήρηση της αριθμητικής σειράς.
Το έργο στηρίζεται κυρίως στην ομώνυμη ποιητική σύνθεση του Γιάννη Ρίτσου (1938), αλλά αξιοποιεί και τα ποιήματα "Εμβατήριο του Ωκεανού" (1940) και "Κυρά των αμπελιών" (1954), ενώ το δεύτερο μέρος με τίτλο "Η εκτέλεση της Αθηνάς" στηρίζεται σε κείμενο του Γιώργου Κουλούκη. Η πρώτη εκτέλεση του έργου παρουσιάστηκε στη Δρέσδη τον Μάιο του 1984 στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ της πόλης, ενώ την ίδια χρονιά δισκογραφήθηκε ζωντανή ηχογράφηση από το Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας υπό τη διεύθυνση του Σοβιετικού μαέστρου Dimitri Kitayenco και κυκλοφόρησε στη Γαλλία και τη Σοβιετική Ένωση, ενώ το 1987 επανεκδόθηκε από τον Ιουλιανό. Μια δεύτερη ηχογράφηση την επόμενη χρονιά υπό τη διεύθυνση του Frantisek Vajnar κυκλοφόρησε αρχικά από τη Wea και στη συνέχεια από την FM Records, ενώ επανεκδόθηκε το 2007 από τη Legend.
Άλλη μια ξεχωριστή ηχογράφηση του έργου, αυτή που σας παρουσιάζω, πραγματοποιήθηκε ζωντανά στις 2 Δεκεμβρίου 1987 στο Βερολίνο με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Δρέσδης υπό τη διεύθυνση του διάσημου Γερμανού αρχιμουσικού Herbert Kegel και με τη συμμετοχή της Χορωδίας της Ραδιοφωνίας της Πράγας, της Παιδικής Χορωδίας της Ραδιοφωνίας της Πράγας και της Χορωδίας της Κρατικής Φιλαρμονικής της Λιθουανίας. Κυκλοφόρησε το 1994 από τη γερμανική εταιρεία Intuition.

(c) CD | Intuition | 1994 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: