Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Αννα Βίσση: Όλες οι επιτυχίες της στην ΕΜΙ (1982)

Η Άννα Βίσση ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία στα πρώτα εφηβικά της χρόνια με δημόσιες εμφανίσεις της στην Κύπρο, πριν εγκατασταθεί στην Αθήνα το 1973, όταν θα λάβει μέρος στην πρώτη της ηχογράφηση για τη Minos με το τραγούδι του Βασίλη Δημητρίου "Λέγοντας και κλαίγοντας" ως δεύτερη φωνή δίπλα στον Γιάννη Καλατζή. Από το 1974 που άρχισε πλέον να ηχογραφεί τραγούδια ως πρώτη φωνή μέχρι το 1977 παρέμεινε στη Minos χτίζοντας ένα αξιόλογο ρεπερτόριο με συνθέσεις μεγάλων δημιουργών (Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Χατζηνάσιος κ.ά.), έστω κι αν η ίδια πλέον έχει αποποιηθεί πλήρως τη σχέση της μ' αυτό το ποιοτικό ρεπερτόριο!
Μετά τη θητεία της στη Minos η Βίσση εντάχθηκε στο δυναμικό της ΕΜΙ, όπου ηχογράφησε διαδοχικά τρεις ακόμη ενδιαφέροντες προσωπικούς δίσκους, δηλαδή: "Κίτρινο γαλάζιο" (1979), "Ναι" (1980) και "Άννα Βίσση" (1981). Με τους δίσκους αυτούς κλείνει η πρώτη φάση της καριέρας της, ενώ στη συνέχεια κι αφού στο μεταξύ παντρεύτηκε με τον Νίκο Καρβέλα στράφηκε οριστικά στο εμπορικό τραγούδι ευρείας κατανάλωσης που τη μετέτρεψε σε ντίβα πρώτης γραμμής για πολλά χρόνια. 
Το 1982 λοιπόν η ΕΜΙ με την ολοκλήρωση της συνεργασίας τους έθεσε σε κυκλοφορία ένα αναμνηστικό άλμπουμ με δεκαοκτώ συνολικά τραγούδια που ερμήνευσε η Άννα Βίσση για λογαριασμό της εταιρείας, όλα παρμένα από τους τρεις προσωπικούς της δίσκους που προαναφέραμε. Αν και δεν είναι υλικό πρώτης γραμμής, όπως τα τραγούδια της στη Minos, ασφαλώς περιλαμβάνονται αρκετές όμορφες μελωδικές στιγμές, οι περισσότερες σε μουσική του Σπύρου Βλασσόπουλου, αλλά και του Φίλιππου Νικολάου, του Τάκη Μπουγά, του Ν. Λεονάρδου (Νίκου Καρβέλα), κάποιες διασκευές διεθνών επιτυχιών της εποχής και πάνω απ' όλα η υπέροχη "Μεθυσμένη πολιτεία" του Μανώλη Μικέλη που γράφτηκε το 1980 για την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ.


(c) CD | EMI Columbia | 1982 | Πηγή: Αντώνης/d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Νίκος Λεονάρδος δεν είναι άλλος από το Νίκο Καρβέλα, που κατέφυγε στο ψευδώνυμο αυτό για λόγους συμβολαίου με άλλη εταιρία.