Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Γιάννης Ντουνιάς: Ο Ταρζάν ή Του άντρα του πολλά βαρύ (1973)

Ο παλαίμαχος λαϊκός τραγουδιστής Γιάννης Ντουνιάς (Πειραιάς 1943) με τη στιβαρή φωνή και σκηνική παρουσία έχει αφήσει τη δική του σφραγίδα στο λαϊκό πάλκο και τη δισκογραφία, ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του '70. Πρωτοεμφανίστηκε στα νυχτερινά μαγαζιά το 1968 κι αμέσως μετά έκανε το πρώτο του σουξέ με το γνωστό και μάλλον παρεξηγημένο (λόγω καθεστώτος) "Έμπαινε Γιώργο, έμπαινε" του Γιάννη Καραμπεσίνη, ενώ το 1971 παρουσίασε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο που είχε για τίτλο το όνομά του με τραγούδια μεταξύ άλλων του Γιώργου Ζαμπέτα, του Άκη Πάνου και του Γιώργου Χατζηνάσιου. Το 1973 κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος κι ένα χρόνο αργότερα ο δίσκος "Τα μόρτικα" σε μουσική Μίμη Πλέσσα, ενώ τα επόμενα χρόνια συνέχισε να έχει σταθερή παρουσία στο δισκογραφικό προσκήνιο, έστω και με αραιότερους ρυθμούς, για να κλείσει όμορφα αυτός ο μακρύς κύκλος το 2005 με το λαϊκό δίσκο "Γλυκοχαράματα" του Βαγγέλη Κορακάκη. 
Η δεύτερη λοιπόν προσωπική δουλειά του Γιάννη Ντουνιά κυκλοφόρησε το 1973 από την Polydor σε διπλή μάλιστα έκδοση με εναλλακτικούς τίτλους παρμένους από τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου που ερμήνευσε σε δεύτερη εκτέλεση, δηλαδή τα σατιρικά τραγούδια "Ο Ταρζάν" και "Του άντρα του πολλά βαρύ". Και τα δυο αυτά τραγούδια που είχαν ήδη κυκλοφορήσει στις 45 στροφές με πρώτο ερμηνευτή τον Θέμη Ανδρεάδη, εδώ ερμηνεύονται με λιγότερο εύθυμο μπρίο και περισσότερη λαϊκή βαρύτητα. Ο δίσκος περιλαμβάνει κι ένα τρίτο τραγούδι του Μαρκόπουλου σε στίχους Κ.Χ. Μύρη ("Ο σερίφης" ή "Δολλάριο δολλάριο"), το οποίο είχε κυκλοφορήσει την προηγούμενη χρονιά στο δίσκο "Διάλειμμα"
Εκτός από την έντονη παρουσία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο δίσκο έχουμε επίσης δυο τραγούδια του Μίμη Πλέσσα που προαναγγέλλουν την επερρχόμενη ολοκληρωμένη συνεργασία του συνθέτη με τον τραγουδιστή την επόμενη χρονιά με τα "Μόρτικα", καθώς κι ένα τραγούδι του Κώστα Μυλωνά σε στίχους του ποιητή Ανδρέα Αγγελάκη. Έχουμε επίσης και μια σειρά ορθόδοξα λαϊκά τραγούδια που υπογράφουν οι συνθέτες Νίκος Καρανικόλας, Νάκης Πετρίδης και Τάκης Μουσαφίρης. Ένα από αυτά, το πολύ γνωστό "Το κρασί είναι γιατρός μου" (του Νίκου Καρανικόλα), γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία και εδραίωσε την παρουσία του τραγουδιστή. Στις δεύτερες φωνές συμμετέχουν η Βούλα Γκίκα και η Βέτα Ξανθοπούλου.


(c) LP | Polydor | 1973 | Πηγή: tzil./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: