Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Γιάννης Μαρκόπουλος: Παιχνίδι με το χρόνο (1988)

Στη σκιά των μεγάλων έργων του Γιάννη Μαρκόπουλου η ελληνική δισκογραφία κοσμείται από πάμπολλα ελάσσονα έργα του κορυφαίου συνθέτη που έχουν την αξία τους και ολοκληρώνουν την εικόνα ενός δημιουργού με ανήσυχο πνεύμα και συνεχείς εκφραστικές αναζητήσεις και αναθεωρήσεις. 
Σ' αυτή την κατηγορία ανήκει το "Παιχνίδι με το χρόνο" που θεωρώ ότι είναι ένας από τους αδικημένους δίσκους του συνθέτη. Τα τραγούδια αυτά ακούστηκαν ελάχιστα και κανένα σχεδόν δεν έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό. Κι όμως, βρίσκω ότι είναι ένας πολύ ενδιαφέρων δίσκος που θα άξιζε να προσεχθεί λίγο παραπάνω. Τα μισά περίπου τραγούδια είναι αξιόλογα με ωραία μουσική, ενδιαφέροντες στίχους και πολύ καλές ερμηνείες. Τα δύο πρώτα τραγούδια των δύο όψεων ("Το σπίτι το παραδοσιακό", "Ο ανίκητος") είναι ίσως τα μόνα που είχαν σχετική επιτυχία. Βρίσκω πολύ καλά δύο ακόμη: "Η άσφαλτος" και "Η μικρή Ελένη των πόλεων", δυο τραγούδια που ξεφεύγουν από το λαϊκό χρώμα των υπόλοιπων. Το τελευταίο μάλιστα με τη φωνή του ίδιου του συνθέτη μου θυμίζει λίγο και Θάνο Μικρούτσικο.
Θα σταθώ επίσης στο τραγούδι "Οδός Ίωνος 5", που αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον ρεμπέτικο προσκλητήριο, καθώς παρελαύνουν όλα τα θρυλικά ονόματα του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού με αφορμή το περίφημο ρεμπέτικο στέκι "Το μπαράκι του Μάριου", που είχε την έδρα του στη συγκεκριμένη διεύθυνση, η οποία έδωσε τον τίτλο στο τραγούδι. Τους στίχους έγραψε ο αρχιμάστορας του λαϊκού στίχου Κώστας Βίρβος, τακτικός θαμώνας του περιώνυμου αυτού μπαρ. Ο ίδιος έγραψε τους στίχους και στα περισσότερα τραγούδια του δίσκου, με εξαίρεση τρία ("Ο ανίκητος", "Η άσφαλτος", "Η μικρή Ελένη των πόλεων"), που έχουν στίχους του Γιάννη Μαρκόπουλου, άλλο ένα ("Ερωτικό παιχνίδι") με στίχους της Κωστούλας Μητροπούλου κι ένα ακόμη ("Πού είσαι αγάπη") με στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Βασικός ερμηνευτής του δίσκου είναι ο Λεωνίδας Βελής με την καθαρή λαϊκή φωνή του, που εκείνη την εποχή προβλήθηκε ανεπιτυχώς ως διάδοχος του Καζαντζίδη. Μ
εταξύ άλλων ερμηνεύει σε τέταρτη εκτέλεση το τραγούδι "Πού είσαι αγάπη"! Δύο τραγούδια ερμηνεύει αποστομωτικά η μεγάλη Βίκυ Μοσχολιού, άλλα δύο η Βασιλική Λαβίνα κι από ένα ο συνθέτης και ο νέος τότε λαϊκός τραγουδιστής Μιχάλης Δημητριάδης. Σε δύο τραγούδια κάνει δεύτερη φωνή η πρόωρα χαμένη θαυμάσια τραγουδίστρια Ηλέκτρα, που τη γνωρίσαμε στους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας.
Ο δίσκος δεν έχει εκδοθεί ποτέ σε ψηφιακή μορφή και δυστυχώς είναι πια δυσεύρετος.



(c) LP | MINOS-EMI | 1988 | πηγή: d58

1 σχόλιο:

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.