Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Αλέκος Παναγούλης: Non devi dimenticare (1979)

Μέσα στις φυλακές που βρέθηκε για κάμποσα χρόνια έγκλειστος ο Αλέκος Παναγούλης συχνά έβρισκε παρηγοριά στο γράψιμο. Τότε λοιπόν έγραψε και αρκετά πρόχειρα ποιήματα, μερικά από τα οποία πέρασαν και στη δισκογραφία. Πρώτος ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε το 1971 τρία ποιήματα του Αλέκου Παναγούλη, τα οποία ενσωματώθηκαν στον κύκλο "Τραγούδια του Αγώνα" (1974). Ο Μίκης και πάλι, αμέσως μετά τη σημαδιακή Πρωτομαγιά του 1976, ηχογράφησε δύο υπέροχα τραγούδια ("Κόκκινο τριαντάφυλλο", "Εκείνος ήταν μόνος") εμπνευσμένα από τον τραγικό θάνατο του αγωνιστή με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα.
Το 1977 επίσης εκδόθηκε ένας ακόμη δίσκος αφιερωμένος στον Παναγούλη με μουσική του Νίκου Μωραΐτη και ερμηνευτή τον Πέτρο Πανδή, ενώ πολλά χρόνια αργότερα, το 1999, ο Γιάννης Μαρκόπουλος έγραψε την (ανέκδοτη) μουσική για το θεατρικό δρώμενο "Ο Παναγούλης στο κελί των ποιημάτων".
Ωστόσο υπάρχει άλλη μια δισκογραφική έκδοση αφιερωμένη στον Αλέκο Παναγούλη, η οποία παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. 
Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Μετά από πέντε σχεδόν χρόνια φυλάκισης και μετά από ισχυρές πιέσεις από πολλές διάσημες προσωπικότητες, το καλοκαίρι του 1973 ο Παναγούλης αφήνεται ελεύθερος και καταφεύγει στην Ιταλία, όπου αναπτύσσεται και η θυελλώδης σχέση του με τη δημοσιογράφο Οριάνα Φαλάτσι. Εκεί λοιπόν εκδίδει την ποιητική του συλλογή "Vi scrivo da un carcere", στην οποία βασίστηκε μια ηχογράφηση με τίτλο "Non devi dimenticare", η οποία κυκλοφόρησε το 1979 από την RCA. 
Πρόκειται για ένα δίσκο ντοκουμέντο που διασώζει τη φωνή του ίδιου του Παναγούλη, αλλά και πολλών άλλων προσωπικοτήτων που διαβάζουν ποιήματά του στα ιταλικά, όπως του Pier Paolo Pasolini, του Gian Maria Volonte, της Donatina de Carolis, της Clara Murtas και της Adriana Asti. Το πιο εντυπωσιακό όμως στοιχείο αυτής της έκδοσης είναι η παρουσία του μεγάλου κινηματογραφικού συνθέτη Ennio Morricone που έγραψε τη μουσική υπόκρουση, η οποία συνοδεύει, άλλοτε διακριτικά κι άλλοτε δυναμικά, τις απαγγελίες των ποιημάτων.




Δείτε επίσης στον ΔΙΣΚΟΒΟΛΟ και άλλα αφιερώματα στον Αλέκο Παναγούλη:

(c) LP | RCA | 1979 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: ΟΟ/d58


3 σχόλια:

blackpepper είπε...

Πολύ καλό ευχαριστίες!

ΑΧΙΛΛΕΑΣ είπε...

Αυτό κι αν είναι πρωτομαγιάτικο δώρο... Χίλια ευχαριστώ και λίγα είναι για όσα μας δωρίζεις.

Dimitris Dimitriou είπε...

Και ο Μιχάλης Τζαγκαράκης έχει γράψει ένα αξιοπρόσεκτο αφιέρωμα στον Παναγούλη.