Ο Χρόνης Αηδονίδης άρχισε να δραστηριοποιείται στο χώρο της δισκογραφίας ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '50, ενώ ως τα μέσα της δεκαετίας του '80 είχε ήδη παρουσιάσει καμιά δεκαριά ολοκληρωμένους κύκλους θρακιώτικων και μακεδονίτικων τραγουδιών καταλαμβάνοντας έτσι δικαιωματικά μια από τις κορυφαίες θέσεις των συστηματικών σκαπανέων της ελληνικής παράδοσης, πλάι σε ένα Σίμωνα Καρά ή μια Δόμνα Σαμίου. Βέβαια όλες αυτές οι ηχογραφήσεις δεν είχαν και τόσο μεγάλη εμπορική απήχηση κι έτσι ο σπουδαίος αυτός ερμηνευτής παρέμενε ουσιαστικά στο παρασκήνιο, μέχρι τη στιγμή που ήρθε ένας λαϊκός τραγουδιστής ευρύτατης αποδοχής να τείνει χείρα υποστήριξης και να τον φέρει μεμιάς στο προσκήνιο, όπου και θα παραμείνει πλέον ως το τέλος του μακρού του βίου.
Η οριακή αυτή στιγμή ήταν το 1990 κι ο λαϊκός τραγουδιστής ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος άλλωστε πιστώνεται στη μεγάλη διαδρομή της καριέρας του αρκετές ανάλογες χειρονομίες σε αυθεντικούς καλλιτέχνες που παρέμεναν αδικαιολόγητα στην αφάνεια, όπως το είχε κάνει εμφατικά το 1984 επαναφέροντας στο προσκήνιο τη μεγάλη ιέρεια του λαϊκού μας τραγουδιού Γιώτα Λύδια. Με τη δική του λοιπόν σύμπραξη το 1990 από τη Minos κυκλοφόρησε το διπλό αναλογικό άλμπουμ "Τ' αηδόνια της Ανατολής", τίτλος που παίζει χαριτωμένα με τον βασικό ερμηνευτή του δίσκου Χρόνη Αηδονίδη, ενώ ο ίδιος ο Νταλάρας περιορίζεται σε δευτερεύοντα ρόλο συμμετέχοντας σε τέσσερα από τα δεκαεπτά συνολικά τραγούδια, σε ένα μάλιστα μαζί με τον θρακιώτη βάρδο.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό άλμπουμ με υπέροχες στιγμές από τη θρακιώτικη κυρίως μουσική παράδοση που εκτείνεται πάντως ως την Προποντίδα, την Ανατολική Ρωμυλία, την Πόλη και τη Μικρά Ασία. Τα τραγούδια καλύπτουν όλα τα ρυθμικά και χορευτικά είδη της τοπικής παράδοσης, από καθιστικά, ζωναράδικα και καρσιλαμάδες ως τα ακριτικά της Θράκης και της Μ. Ασίας μαζί με έναν συγκινητικό λαϊκό θρήνο για την Άλωση της Πόλης. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού ενορχήστρωσε ο Νίκος Φιλιππίδης, ενώ συμπράττει και ο Ross Daly παίζοντας λύρα και ενορχήστρώνοντας κάποια τραγούδια. Συμμετέχει επίσης και χορωδιακό σχήμα υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Τσιαμούλη. Η αρχική αναλογική έκδοση ήταν απλωμένη σε δύο δίσκους βινυλίου, οι οποίοι πάντως χώρεσαν σε μονό ψηφιακό δίσκο που κυκλοφόρησε παράλληλα.
(c) CD | Minos | 1990 | Πηγή: ΟΟ/d58
1 σχόλιο:
Ευχαριστούμε!
Δημοσίευση σχολίου