Πριν από δωδεκάμιση χρόνια (17/4/2011) έφυγε πρόωρα από τη ζωή ο Θεσσαλονικιός τραγουδοποιός Νίκος Παπάζογλου (γενν. 1948), εμβληματική μορφή και ουσιαστικά δημιουργός της λεγόμενης "Σχολής της Θεσσαλονίκης", ένας πολυσύνθετος καλλιτέχνης που καταπιάστηκε με όλες τις πλευρές της μουσικής, είτε ως συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής, είτε ως παραγωγός, είτε ως ηχολήπτης ή και μηχανικός ήχου έχοντας δημιουργήσει από τα μέσα ήδη της δεκαετίας του '70 το περίφημο "Αγροτικόν" στούντιο στην Κάτω Τούμπα, όπου θα ηχογραφηθούν πάμπολλοι δίσκοι Θεσσαλονικιών και όχι μόνο δημιουργών με πρώτη την "Εκδίκηση της γυφτιάς" το 1978 που είχε βασικό ερμηνευτή τον ίδιο.
Η ενασχόλησή του με τα μουσικά πράγματα πάντως είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, όταν στα μέσα της δεκαετίας του '60 πέρασε από διάφορα νεανικά συγκροτήματα, όπως οι περίφημοι Olympians, ενώ στις αρχές του '70 τον βρίσκουμε στη Γερμανία με το συγκρότημα Zealot (Ζηλωτής). Λίγο αργότερα θα συνεργαστεί με τον Διονύση Σαββόπουλο συμμετέχοντας πρώτα στους "Αχαρνής" (1977) και στη συνέχεια στη "Ρεζέρβα" (1979), αφού στο μεταξύ συναντήθηκε με τον Νίκο Ξυδάκη και τον Μανώλη Ρασούλη σε δυο πολύ πετυχημένες συνεργασίες ("Η εκδίκηση της γυφτιάς", "Τα δήθεν"). Ακολούθησε μια μακρά περίοδος έντονης δραστηριότητας του Νίκου Παπάζογλου στο πεδίο των ζωντανών καλοκαιρινών συναυλιών που κράτησαν κάπου τρεις δεκαετίες με διάφορα σχήματα που δημιούργησε κατά καιρούς, όπως η Ταχεία Θεσσαλονίκης και η Λοξή Φάλαγγα.
Το 1984 λοιπόν αποφάσισε να ηχογραφήσει και να μας παρουσιάσει τον πρώτο από τους πέντε συνολικά προσωπικούς του δίσκους με τίτλο "Χαράτσι", έναν εμβληματικό κύκλο τραγουδιών που στάθηκε μια μεγάλη δισκογραφική στιγμή όχι μόνο για τον Νίκο Παπάζογλου, αλλά και για ολόκληρη τη δεκαετία του '80 ανοίγοντας το δρόμο για τη γένεση της "Σχολής της Θεσσαλονίκης" που θα ανθοφορήσει εντυπωσιακά τις επόμενες δύο δεκαετίες με πληθώρα νέων και σημαντικών καλλιτεχνών (Σωκράτης Μάλαμας, Μελίνα Κανά, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Λιζέτα Καλημέρη, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Αργύρης Μπακιρτζής, Θωμάς Κοροβίνης κ.ά.).
Ο δίσκος περιλαμβάνει ένδεκα λαϊκά τραγούδια με κυρίαρχη τη χορευτική διάθεση, αλλά και μικρές ροκ πινελιές, πολλά από τα οποία αποτέλεσαν σταθερό υλικό για τις αλησμόνητες καλοκαιρινές συναυλίες του Παπάζογλου. Τα εννιά από τα ένδεκα τραγούδια έχουν δική του μουσική και στίχους, αλλά τα δυο μεγάλα σουξέ του δίσκου ("Υδροχόος", "Λεμόνι στην πορτοκαλιά") υπογράφονται από το δίδυμο Βάσω Αλαγιάννη και Μανώλη Ρασούλη. Κορυφαία στιγμή πάντως η υπέροχη μπαλάντα "Αύγουστος" σε στίχους Τάκη Σιμώτα, ένα αγέραστο αριστούργημα που καταγράφει μια έντονη βιωματική στιγμή του δημιουργού κάποιο καλοκαίρι στο Πήλιο παρέα με τον Διονύση Σαββόπουλο.
Στην εκτέλεση των τραγουδιών συμμετέχουν μέλη του συγκροτήματος Ταχεία Θεσσαλονίκης, ενώ το εξώφυλλο αποτυπώνει στιγμιότυπο από συναυλία στο Θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 1983.
(c) CD | Lyra | 1984 | Πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου