Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Νίκος Παπάζογλου: Μέσω νεφών (1986)

«Μέσω νεφών» είναι ο τίτλος του δεύτερου καθαρά προσωπικού δίσκου του πρόωρα χαμένου Θεσσαλονικιού τραγουδοποιού Νίκου Παπάζογλου (1948-2011) που εκδόθηκε από τη Lyra το 1986, δύο χρόνια μετά το εμβληματικό "Χαράτσι"
Πρόκειται για ένα κύκλο ένδεκα τραγουδιών με ανάλογα χαρακτηριστικά, όπως και στον προηγούμενο. Με αρκετά σουξέ που αποτελούσαν για χρόνια τη μόνιμη σκευή του καλλιτέχνη στις μυσταγωγικές καλοκαιρινές του συναυλίες, κυρίως το εναρκτήριο "Ένα κι ένα" με τους ευρηματικούς στίχους του Μανώλη Ρασούλη. Ανάμεσά τους και κάποια "αλλιώτικα" τραγούδια που με το πέρασμα του χρόνου δικαιώνονται σιγά σιγά όλο και περισσότερο. Πάνω απ' όλα η δυνατή ροκ μπαλάντα "Στη ρωγμή του χρόνου" από τη συνεργασία του φοβερού δίδυμου Νίκου Ξυδάκη και Μανώλη Ρασούλη. Αλλά και τα τρυφερά "Φύσηξε ο Βαρδάρης" και "Όνειρο". Και κάμποσα ακόμη. 
Με εξαίρεση το προαναφερόμενο τραγούδι του Νίκου Ξυδάκη, όλα τα υπόλοιπα έχουν μουσική του Παπάζογλου. Στους στίχους συναντάμε ονόματα, όπως του Μανώλη Ρασούλη, του Λάζαρου Ανδρέου, του Γιάννη Σπυρόπουλου και του Τάκη Σιμώτα, ενώ τέσσερα τραγούδια έχουν στίχους του ίδιου του συνθέτη, ο οποίος ενορχήστρωσε το υλικό και διηύθυνε την ορχήστρα. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στο στούντιο Αγροτικόν το καλοκαίρι του 1986.

(c) CD | Lyra | 1986 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: