Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Καλλιόπη Βέττα: Στη Χώρα των Ασμάτων (1997)

Το 1995 με το δίσκο "Χαρματούσα" του Λουδοβίκου των Ανωγείων εισβάλλει δυναμικά στο ελληνικό τραγούδι μια από τις ωραιότερες και πιο εκφραστικές φωνές που ακούστηκαν ποτέ στην ελληνική δισκογραφία, έστω κι αν τελικά ο χώρος αυτός δε στάθηκε ιδιαίτερα φιλικός μαζί της και δε φρόντισε να την αξιοποιήσει όσο θα μπορούσε και όσο θα της άξιζε.
Αναφέρομαι στην υπέροχη κοζανίτισσα ερμηνεύτρια Καλλιόπη Βέττα, η οποία έκανε ένα δυναμικό πέρασμα από τη δισκογραφία ως τα πρώτα χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας, βρέθηκε μάλιστα κάποια στιγμή πλάι στον Μίκη Θεοδωράκη και άλλους μεγάλους συνθέτες (Γιάννης Μαρκόπουλος, Νότης Μαυρουδής), αλλά εδώ και κάμποσα χρόνια πλέον έχει φύγει από το μουσικό προσκήνιο, ενώ παράλληλα έχει εμπλακεί και με την πολιτική έχοντας διατελέσει βουλευτής από το 2019. Πάντως στο τραγούδι δε βρέθηκε τυχαία, αφού από μικρή συμμετείχε σε μουσικά σχήματα, όπως το συγκρότημα "Ερμής", μαζί με τον αδελφό της και συνθέτη Βαγγέλη Βέττα, ενώ μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στη Μόσχα μελέτησε για αρκετά χρόνια κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών.
Το 1997 λοιπόν η Καλλιόπη Βέττα μας παρουσίασε την πρώτη προσωπική της δουλειά από τη Virgin με τίτλο "Στη Χώρα των Ασμάτων", ένα πολύ όμορφο κύκλο δεκατεσσάρων τραγουδιών, από τα οποία το τελευταίο ("Βαλς") αποτελεί οργανική εκδοχή της υπέροχης μπαλάντας "Με της καρδιάς σου το μετρό" σε μουσική του συνθέτη και πιανίστα Γιάννη Κ. Ιωάννου. Ο Ιωάννου άλλωστε, με τον οποίο η Βέττα είχε μακροχρόνια γνωριμία και συνεργασία, έχει τη συνολική επιμέλεια του δίσκου και την ενορχήστρωση συνεισφέροντας και μεγάλο μέρος του υλικού, μαζί με συνθέσεις του Γιώργου Σταυριανού, του Θοδωρή Παυλάκου, του Τάσου Γκρους, του Γιάννη Νικολάου, του Βαγγέλη Βέττα, του Παντελή Θαλασσινού και του Μίλτου Πασχαλίδη. Όλα τα τραγούδια είναι καλογραμμένα και απογειώνονται από την αιθέρια φωνή της ερμηνεύτριας. Μάλιστα το εξαιρετικό εναρκτήριο τραγούδι ("Στο Λιβυκό"), πάλι με μουσική του Ιωάννου, θα χρησιμοποιηθεί στους τίτλους της σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΤ1 "Τα μυστικά του απόλυτου γαλάζιου" (1998) που σκηνοθέτησε ο Πάνος Κέκας. 

(c) CD | Virgin | 1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: