Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Γιάννης Πάριος: Τι θέλεις να κάνω (1972)

Η δυναμική είσοδος του Γιάννη Πάριου στη δισκογραφία με τις πρώτες του ηχογραφήσεις σε δίσκους 45 στροφών από το 1969 και μετά τον καθιέρωσε αμέσως στα κορυφαία ονόματα της εποχής. Ο πρώτος προσωπικός του δίσκος (1971) επισφράγισε αυτή τη δυναμική και του άνοιξε το δρόμο για συνεργασίες με τους αξιολογότερους συνθέτες που διέθετε εκείνη την εποχή στο ισχυρό της οπλοστάσιο η Minos. 
Έτσι λοιπόν ένα χρόνο αργότερα, το 1972, κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του τραγουδιστή με τίτλο "Τι θέλεις να κάνω" βασισμένο στο ομότιτλο μεγάλο σουξέ του δίσκου σε μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου, ο οποίος στην αρχή της καριέρας του μοίραζε αρκετά τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες σε προσωπικούς δίσκους τραγουδιστών, καθώς πλέον η δισκογραφία σταδιακά είχε αρχίσει να μετατοπίζει το κέντρο βάρους των παραγωγών της από τον συνθέτη στον τραγουδιστή.
Ο δίσκος περιέχει πολλά πασίγνωστα τραγούδια με τις υπογραφές των Απόστολου ΚαλδάραΓιώργου Κατσαρού, Μίμη Πλέσσα, Ανδρέα Χατζηαποστόλου, Βασίλη Βασιλειάδη και φυσικά του Γιώργου Χατζηνάσιου. Εκτός από το ομώνυμο τραγούδι ξεχωρίζει ασφαλώς και το εξαιρετικό "Τι κρίμα" των Γιώργου Κατσαρού και Πυθαγόρα, αλλά η μεγάλη επιτυχία του ίδιου δημιουργικού δίδυμου ήταν το περίφημο "Πάμε για ύπνο Κατερίνα", ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια της εποχής που κρύβει πίσω του και μιαν αλλόκοτη ιστορία: Το τραγούδι λοιπόν αυτό σε δεύτερη εκτέλεση λίγο αργότερα από τον Γιάννη Πουλόπουλο έσπασε ταμεία επικαλύπτοντας την εκτέλεση του Πάριου, αλλά προκάλεσε στην ...αντίδραση της λογοκρισίας των Συνταγματαρχών, η οποία θεώρησε ύποπτους τους στίχους του! Το αποτέλεσμα ήταν να κινηθεί η διαδικασία σύλληψης του Γιάννη Πουλόπουλου, ο οποίος αναγκάστηκε να διαφύγει στο εξωτερικό! Ωστόσο ο Πάριος, αν και ήταν ο πρώτος ερμηνευτής του τραγουδιού, δεν είχε την παραμικρή ενόχληση! Γελοιότητας το ανάγνωσμα...


(c) LP | Minos | 1972 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: