Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Νίκος Παπάζογλου: Μά'ισσα σελήνη (2005)

Χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια από την κυκλοφορία του δίσκου "Όταν κινδυνεύεις, παίξε την πουρούδα" (1995), μέχρι ν' αποφασίσει ο Νίκος Παπάζογλου να επανεμφανιστεί στη δισκογραφία καταθέτοντας τον προσωπικό του δίσκο "Μά'ισσα σελήνη", που έμελλε να είναι και ο τελευταίος του, έξι χρόνια πριν από τον πρόωρο θάνατό του.
Πρόκειται για ένα κύκλο 15 τραγουδιών απόλυτα πιστών στο καθιερωμένο ύφος του καλλιτέχνη. Τα περισσότερα έχουν έντονα χορευτικούς κι εξωστρεφείς ρυθμούς με μουσική δική του στα ένδεκα απ' αυτά, ενώ στα υπόλοιπα η μουσική ανήκει σε διάφορους νέους δημιουργούς: Δημήτρης Μπαμπαούς, Γιώτα Δρακιά, Φίλιππος Πλακιάς, Γιώργος Βατουσιάδης. Οι στίχοι επίσης είναι γραμμένοι από διάφορους νέους και άγνωστους στιχουργούς, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά δεν έχει γράψει ο Παπάζογλου στίχους σε κανένα τραγούδι του. Κορυφαία στιγμή του δίσκου είναι το υπέροχο τραγούδι του φινάλε ("Στιγμές"), μια τρυφερή μπαλάντα γραμμένη για την ταινία "Νοσταλγός" της Ελένης Αλεξανδράκη (βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Παπαδιαμάντη), για την οποία ο Παπάζογλου απέσπασε και το σχετικό βραβείο μουσικής.
Αν θα μπορούσα να σταθώ σε κάποιο άλλο χαρακτηριστικό του δίσκου, αυτό θα ήταν η φωνή του τραγουδιστή, η οποία δυστυχώς φαίνεται ότι έχει υποστεί πλέον την αναπόφευκτη φθορά του αμείλικτου χρόνου. Το όμορφο εξώφυλλο κοσμείται από ζωγραφικό πίνακα της Ισμήνης Μπονάτσου.

(c) CD | Lyra | 2005 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: