Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Ο Βασίλης Λέκκας τραγουδά Γιάννη Σπάθα: Σπινθήρας (2007)

Μετά την πετυχημένη διπλή συνάντηση των τριών, δηλαδή του συνθέτη Γιάννη Σπάθα, του στιχουργού Ευγένιου Αρανίτση και του ερμηνευτή Βασίλη Λέκκα, στα άλμπουμ "Σύντομα όνειρα" (1989) και "Κλασικά εικονογραφημένα" (1991), η παρέα διαλύθηκε κι ο καθένας τράβηξε το δικό του δρόμο. Ο Λέκκας μάλιστα ευτύχησε να βρει σ' αυτό το δρόμο δυο κορυφαίους συνθέτες, τον Μίκη Θεοδωράκη με τον κύκλο "Ασίκικο Πουλάκη" (1996) και τον Γιάννη Μαρκόπουλο με το δίσκο "Αθέατος σφυγμός" (1997), και να πλουτίσει έτσι το προσωπικό του ρεπερτόριο, ενώ αμέσως μετά είχε άλλη μια σπουδαία διπλή συνεργασία, αυτή τη φορά με τον Γιώργο Τρανταλίδη, παλιό συνοδοιπόρο του Γιάννη Σπάθα, στην οποία θα σταθούμε στη συνέχεια αυτού του αφιερώματος.
Στις αρχές ωστόσο της πρώτης δεκαετίας του νέου αιώνα ξανασυναντιούνται οι δρόμοι του Βασίλη Λέκκα και του Γιάννη Σπάθα, αυτή τη φορά με τρίτο μέλος της παρέας την πολυγραφότατη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου. Για κάμποσα χρόνια δοκιμάζουν σε συναυλίες το νέο υλικό που ετοίμασαν, ώσπου αυτό βρήκε το δρόμο της δισκογραφίας και κυκλοφόρησε το 2007 από τη Legend με τίτλο "Σπινθήρας". Το άλμπουμ περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια που κινούνται φυσικά και πάλι στο οικείο ηλεκτρικό περιβάλλον του συνθέτη με ενδιαφέροντα πάντως ανοίγματα στο λαϊκό και "έντεχνο" ήχο, πράγμα που δηλώνεται κι από την ανάλογη ενορχήστρωση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και μπουζούκι, μπαγλαμά, λαούτο και βιολί. Η μουσική του Γιάννη Σπάθα δε θα έλεγα πως παρουσιάζει κάποια πρωτοτυπία, αλλά μάλλον μοιάζει να ακουμπά νωχελικά (σχεδόν βαριεστημένα) στα κεκτημένα του παρελθόντος. Οι στίχοι της Νικολακοπούλου διαθέτουν πάντα την ευρηματική της σπιρτάδα, αλλά δεν αποφεύγουν τις κοινότοπες επαναλήψεις. Ο Λέκκας πάντως υπερασπίζεται με πάθος το υλικό και η ερμηνεία του κινείται στα ίδια πάντα υψηλά στάνταρ.
Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε φυσικά ο Γιάννης Σπάθας που έπαιξε και κιθάρες, αλλά και μπάσο. Μεταξύ των εκλεκτών μουσικών βρίσκουμε τον Σπύρο Ιωαννίδη (μπουζούκι, μπαγλαμά, λαούτο), τον Κυριάκο Γκουβέντα (βιολί, βιόλα), τον Βαγγέλη Καρίπη (κρουστά) και τον Τάκη Φαραζή (ακορντεόν). Στα φωνητικά συμμετέχουν ο Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος, ο Νίκος Κουρουπάκης, η Νόνα Βουδούρη και η Μήδεια Χουρσουλίδου.

(c) CD | Legend | 2007 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: