Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Μαίρη Χρονοπούλου: Τραγούδια από τον κινηματογράφο και το θέατρο (1993)

Έφυγε από τη ζωή στις 6 αυτού του μήνα η σημαντική ηθοποιός Μαίρη Χρονοπούλου (1933-2023), πλήρης ημερών και έχοντας διανύσει πάνω από μισό αιώνα ενεργού καλλιτεχνικής δράσης επί σκηνής, είτε της θεατρικής σκηνής, είτε της μεγάλης οθόνης. Ήταν απόφοιτη της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ως μέλος του οποίου πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1953 στην παράσταση "Ιππόλυτος" του Ευριπίδη, ενώ την επόμενη χρονιά έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο ως κομπάρσος στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου "Χαρούμενο ξεκίνημα". Η πρώτη αξιόλογη κινηματογραφική της εμφάνιση ήρθε το 1958 στην ταινία "Το τελευταίο ψέμα" του Μιχάλη Κακογιάννη δίπλα στην Έλλη Λαμπέτη. Ουσιαστικά όμως η κινηματογραφική της καριέρα ξεκίνησε το 1963 με τα "Κόκκινα φανάρια" του Βασίλη Γεωργιάδη, ενώ ακολούθησαν τα μεγάλα μιούζικαλ του Δαλιανίδη ("Οι θαλασσιές οι χάντρες", "Μια κυρία στα μπουζούκια", "Γοργόνες και μάγκες") που την έκαναν κορυφαία πρωταγωνίστρια. Το 1984 συμμετείχε στο καστ των ηθοποιών της εμβληματικής ταινίας "Ταξίδι στα Κύθηρα" του Θόδωρου Αγγελόπουλου δίπλα στον Μάνο Κατράκη και τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο. Η τελευταία εμφάνισή της στον κινηματογράφο σημειώθηκε το 1996 με την ταινία "Προς την Ελευθερία" του Πάρη Παπαδόπουλου, ενώ πολύ πρόσφατα (2019) έλαβε μέρος και στην τηλεοπτική σειρά "Έτερος Εγώ".
Η λιγότερο προβεβλημένη ιδιότητα της Μαίρης Χρονοπούλου ήταν η τραγουδιστική. Γιατί από τις αρχές κιόλας του '60 συμμετέχοντας σε ταινίες δεύτερης σειράς συνήθιζε να λέει και κάποια τραγούδια, πράγμα που έγινε πολύ πιο συστηματικό στα τρία μεγάλα μιούζικαλ του Δαλιανίδη που πρωταγωνίστησε ερμηνεύοντας πασίγνωστα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα με μεγάλη επιτυχία. Το 1993 λοιπόν ο ηθοποιός και παραγωγός Μάκης Δελαπόρτας επιμελήθηκε μια συγκεντρωτική έκδοση των ηχογραφημάτων που μας άφησε η Μαίρη Χρονοπούλου, κυρίως από την κινηματογραφική της παρουσία. Η συλλογή έχει τον τίτλο "Αυθεντικές ερμηνείες από τον κινηματογράφο και το θέατρο" και περιλαμβάνει δεκαπέντε συνολικά τραγούδια, τα περισσότερα από τη μεγάλη οθόνη. 
Συγκεκριμένα, έχουμε δυο τραγούδια του Κώστα Καπνίση από την ταινία "Τα παλιόπαιδα" (1963) του Νέστορα Μάτσα, τρία τραγούδια του Γιώργου Μητσάκη σε δεύτερη εκτέλεση από την ταινία "Το κορίτσι της Κυριακής" (1964) πάλι του Νέστορα Μάτσα, επτά τραγούδια του Μίμη Πλέσσα από τις ταινίες "Οι θαλασσιές οι χάντρες" (1967), "Μια κυρία στα μπουζούκια" (1968), "Γοργόνες και μάγκες" (1968) και (το θεατρικό) "Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας" (1971), όλα του Γιάννη Δαλιανίδη, άλλο ένα τραγούδι του Κώστα Καπνίση από την ταινία "Όταν η πόλις πεθαίνει" (1969) επίσης του Γιάννη Δαλιανίδη, ενώ η συλλογή ολοκληρώνεται με δυο τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη σε δεύτερη εκτέλεση από το θεατρικό μιούζικαλ "Συννεφιασμένη Κυριακή, 40 χρόνια Τσιτσάνης" (1980) σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ποταμίτη, όπου η Μαίρη Χρονοπούλου τραγουδά μαζί με τον Νίκο Δαδινόπουλο σε ενορχήστρωση του Γιώργου Θεοδοσιάδη. 


(c) LP | Lyra | 1993 | Πηγή: Μάκης/d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: