Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Νίκος Παπάζογλου: Σύνεργα (1990)

Ο δίσκος του Νίκου Παπάζογλου με τίτλο "Σύνεργα", γραμμένο μάλιστα ανάποδα ως επιγραφή σε κατάστημα που φαίνεται από το εσωτερικό του, κυκλοφόρησε το 1990 από τη Lyra πάντα, τρίτος κατά σειρά μετά το "Χαράτσι" (1984) και το "Μέσω νεφών" (1986). Λαϊκός δίσκος στο χαρακτηριστικό νεο-λαϊκό ύφος που καθιέρωσε ο τραγουδιστής από την εποχή της "Εκδίκησης της γυφτιάς"
Τα μισά τραγούδια του δίσκου έχουν δική του μουσική, ενώ τα υπόλοιπα τα υπογράφουν η παλιά γνώριμή του Βάσω Αλλαγιάννη και οι νέοι τότε στο χώρο Γιώργος Ζήκας και Ορφέας Περίδης, ο οποίος εδώ κάνει το δισκογραφικό του ντεμπούτο ως τραγουδοποιός, πριν εμφανιστεί δυναμικά στο προσκήνιο με τον πρώτο προσωπικό του δίσκου ("Αχ, ψυχή μου φαντασμένη") το 1993. Εδώ μάλιστα θα βρούμε την πρώτη εκτέλεση του "Φεύγω", το οποίο ωστόσο πέρασε μάλλον απαρατήρητο, ενώ λίγο αργότερα με τη φωνή του ίδιου του Περίδη γνώρισε σημαντική επιτυχία.
Στους στίχους τον πρώτο λόγο έχει ο παλιός συνοδοιπόρος του Παπάζογλου και σημαντικός Θεσσαλονικιός συγγραφέας Τάκης Σιμώτας με τέσσερα τραγούδια. Οι τρεις συνθέτες που συμπράττουν στο δίσκο (Αλαγιάννη, Ζήκας, Περίδης) έγραψαν επίσης και τους στίχους των τραγουδιών τους, ενώ ο Παπάζογλου περιορίστηκε αυτή τη φορά μόνο στους στίχους του ομότιτλου τραγουδιού. Το τραγούδι που ξεχωρίζει περισσότερο είναι το τρυφερό κι ευαίσθητο "Πηγάδι" παιγμένο στη λιτή μορφή του πιάνου με φωνή. Ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας από τον Νίκο Παπάζογλου. Παίζει μαζί του και το συγκρότημα Λοξή Φάλαγγα. Η ηχογράφηση φυσικά έγινε στο στούντιο Αγροτικόν, ενώ η ζωγραφιά του εξωφύλλου ανήκει στη Ρωξάνη Chase.

(c) CD | Lyra | 1990 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: