Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Κώστας Ξενάκης: Ωροσκόπιο (1971)

Ο κωνσταντινουπολίτικης καταγωγής συνθέτης, κιθαρίστας, ενορχηστρωτής και μουσικός παραγωγός Κώστας Ξενάκης (1928-2023) αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση μουσικού δημιουργού με πολύχρονη δραστηριότητα και ως διευθυντής της ορχήστρας της ΕΡΤ παράλληλα με την ευδόκιμη θητεία του στο μουσικό σχήμα Trio Greco, με το οποίο είχε και κάποια κινηματογραφικά περάσματα. Κάποια νεοκυματικά τραγούδια του τον έκαναν ευρύτερα γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του '60, όπως το πολυτραγουδισμένο "Στου Φιλοπάππου" με την Πόπη Αστεριάδη ή το "Σαν ξένοι" με τον Γιάννη Πουλόπουλο, αλλά και το πασίγνωστο ποπ σουξέ "Γεια σου, σ' ευχαριστώ" με τον Δάκη.
Η πρώτη προσωπική του κατάθεση στη δισκογραφία ήρθε το 1967 με το δίσκο "Τραγουδώντας την καινούργια Αθήνα" ως μέλος ακόμη του Trio Greco, αλλά η γνωστότερη δουλειά του κυκλοφόρησε το 1971 από την PanVox με τίτλο "Ωροσκόπιο". Πρόκειται για ένα συμπαθητικό κύκλο δώδεκα τραγουδιών με τίτλους παρμένους από το ζωδιακό κύκλο και ανάλογο στιχουργικό περιεχόμενο που υπογράφει η Ρέττη Ζαλοκώστα, τα οποία μουσικά κινούνται κυρίως στο "ελαφρό" και ποπ ύφος της εποχής. Γιαυτό και στην ερμηνεία τους επιστρατεύτηκε μια πλειάδα ερμηνευτών από το χώρο αυτό, όπως ο Τέρης Χρυσός, η Ζωή Κουρούκλη, ο Τάκης Αντωνιάδης, η Τάμμυ, η Χριστίνα, η Ελπίδα, η Ξανθή Περάκη και άλλοι. 
Δεν πολυακούστηκαν τα συγκεκριμένα τραγούδια, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον συνθέτη να συνεχίσει να παρουσιάζει νέο υλικό για δυο ακόμη δεκαετίες συνεργαζόμενος με γνωστά ονόματα του πενταγράμμου, όπως ο Πάνος Τζανετής, ο Πάνος Κόκκινος, η Λίτσα Διαμάντη, ο Περικής Περάκης, ο Γιώργος Γερολυμάτος και ο Ηλίας Κλωναρίδης.

(c) CD/LP | PanVox | 1971 | Πηγή: Μάκης/d58

1 σχόλιο:

blackpepper είπε...

Ο Κώστας Ξενάκης, όπως σωστά αναφέρατε, είχε μακρά θητεία στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι και σε διαφορετικά στυλ. Η μεγάλη του επιτυχία στο λαϊκο τραγούδι είναι το "Έψαξα να βρω μια ευκαιρία" με τη Γωγώ Θεοδώρου. Μέχρι το τέλος της ζωής του υπήρξε δημιουργικός και έφτιαχνε τραγούδια. Ξεκίνησε γράφοντας ελαφρά τραγούδια από τις αρχές του '60 σε δισκάκια 45 στροφών ένα ακόμη τραγούδι του που ξεχώρισε κι έγινε επιτυχία ήταν σε στίχους Γιώργου Παπαστεφάνου, τα "Έννιά κοριτσια" με το ποπ συγκρότημα The Sounds του Τάκη Αντωνιάδη.
Στο προφίλ του στο facebook Costas Xenakis
μπορείτε να δείτε και μερικές φωτογραφίες από το μακρινό παρελθόν μέχρι πρόσφατα που έφυγε από τη ζωη