Ανοίγω σήμερα ένα δισκογραφικό αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της νεότερης γενιάς που ήδη έχει ξεπεράσει τα 40 χρόνια ενεργού παρουσίας στα μουσικά μας πράγματα. Ο λόγος για τον Βασίλη Λέκκα, τον οποίο μας πρωτοσύστησε το 1980 ο Μάνος Χατζιδάκις δίπλα στη Μαρία Φαραντούρη με το εμβληματικό έργο "Η εποχή της Μελισσάνθης" και τον είχε μαζί του σε ολόκληρη τη δεκαετία του '80 με έργα, όπως η "Πορνογραφία" (1982), οι "Μπαλάντες της Οδού Αθηνάς" (1983), η "Ρωμαϊκή Αγορά" (1986) και η "Λαϊκή Αγορά" (1987). Μετά την ολοκλήρωση αυτού του βαρυσήμαντου κύκλου συνεργασίας ο τραγουδιστής επιχείρησε να χτίσει ένα αυτόνομο πρόσωπο κι έτσι κατάφερε να βρεθεί πλάι σε άλλους μεγάλους δημιουργούς, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης ("Ασίκικο Πουλάκη") και ο Γιάννης Μαρκόπουλος ("Αθέατος σφυγμός").
Παράλληλα και πάνω κάτω την ίδια εποχή ο Λέκκας έκανε κι ένα ροκ άνοιγμα συνεργαζόμενος με τον κορυφαίο κιθαρίστα Γιάννη Σπάθα (1950-2019), παλιό ιδρυτικό μέλος των Socrates, δραστήριο ενορχηστρωτή ("Ζεστά ποτά", "Το απέναντι μπαλκόνι", "Ασίκικο Πουλάκη"), αλλά και καλό συνθέτη και μάλιστα με τρεις σημαντικούς κύκλους τραγουδιών στο διάστημα 1989-2007 ("Σύντομα όνειρα", "Κλασικά εικονογραφημένα", "Σπινθήρας") με αποκλειστικό ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα.
Η πρώτη λοιπόν συνεργασία του Βασίλη Λέκκα με τον Γιάννη Σπάθα ήρθε το 1989 με το δίσκο "Σύντομα όνειρα" που περιλαμβάνει δέκα ροκ μπαλάντες σε στίχους του συγγραφέα και δημοσιογράφου Ευγένιου Αρανίτση. Αυτή ήταν και η παρθενική συνθετική κατάθεση του Σπάθα στο πεδίο της απλής τραγουδοποιίας μετά τη λαμπρή εποχή των Socrates. Στίχοι σπινθηροβόλοι και αποκαλυπτικοί και μουσική ευρηματική και πρωτότυπη, φάνηκε εξαρχής να δένει άψογα με τα φωνητικά χαρακτηριστικά του Βασίλη Λέκκα, ενώ κάποια τραγούδια ακούστηκαν αρκετά στην εποχή τους, όπως το "Ένα κόκκινο σημάδι" και κυρίως το "Τι είναι αυτό που σε φοβίζει". Η ηλεκτρική κιθάρα του Σπάθα κυριαρχεί στην ενορχήστρωση, η οποία πάντως κινείται σε χαμηλόφωνα ηχοχρώματα με συνδυασμένα σε σωστές αναλογίες ηλεκτρικά και ακουστικά όργανα. Την ορχήστρα απαρτίζουν οι συνθέτες Δημήτρης Παπαδημητρίου (πλήκτρα), Θύμιος Παπαδόπουλος (κλαρίνο, σαξόφωνο), Νίκος Αντύπας (κρουστά), Μιχάλης Τρανουδάκης (ακορντεόν) και Στάμος Σέμσης (βιόλα). Η επιτυχία του πρώτου αυτού εγχειρήματος έφερε δυο χρόνια αργότερα και την ανάλογη συνέχεια ("Κλασικά εικονογραφημένα") με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές.
(c) CD | ΑΚΤΗ | 1989 | Πηγή: d58
3 σχόλια:
Για τον Σπάθα, σύντομα όνειρα.
Για σένα, χρόνια πολλά.
Χρόνια Πολλά και καλά !
Σας ευχαριστώ πολύ!
Δημήτρη, τις ευχές κι από μένα για τη δική σου γιορτή!
Δημοσίευση σχολίου