Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Καλλιόπη Βέττα: Στο φως (1999)

Mετά το πολύ πειστικό ντεμπούτο της με τον θαυμάσιο κύκλο "Στη Χώρα των Ασμάτων" (1995) η Καλλιόπη Βέττα επανέρχεται με τον δεύτερο προσωπικό της δίσκο με τίτλο "Στο φως" που κυκλοφόρησε το 1999 από τη Virgin. Χωρίς καμία επιφύλαξη θα χαρακτηρίσω το δίσκο εξαιρετικό από κάθε άποψη, τόσο στο μελωδικό και στιχουργικό του μέρος, όσο και στην αστραφτερή του ενορχήστρωση, πάντα από τον Γιάννη Β. Ιωάννου, αλλά και στη συναρπαστική ερμηνεία της Βέττα που εδώ μας δίνει ασφαλώς την ωραιότερη δουλειά της καριέρας της κι έναν από τους πιο όμορφους δίσκους της δεκαετίας του '90.
Ο δίσκος περιλαμβάνει δεκαπέντε συνολικά κομμάτια, από τα οποία το πιο εντυπωσιακό με τίτλο "Ianos" σε μουσική του Γιάννη Κ. Ιωάννου είναι ουσιαστικά οργανικό με βοκαλισμούς χωρίς λόγια της Βέττα και ακούστηκε πολύ ως σήμα του ελληνικού τμήματος της WWF στο κανάλι του Mega. Ο δίσκος πάντως στην εισαγωγή του κοσμείται από το εξαίσιο "Νυχτερινό παζάρι στο Μαρακές" που εμπιστεύτηκε στη φωνή της Βέττα η διάσημη Καναδέζα τραγουδοποιός Lerrena Mc Kennitt, ενώ τους ελληνικούς στίχους έγραψε η Ράνια Στέλογλου. Άλλη μια ξεχωριστή στιγμή του δίσκου είναι η διασκευασμένη επανεκτέλεση του παραδοσιακού αριστουργήματος "Τζιβαέρι", μια από τις ωραιότερες ερμηνείες αυτού του εμβληματικού τραγουδιού που ακούστηκαν ποτέ. 
Κατά τα λοιπά, ο Γιάννης Κ. Ιωάννου συνεισφέρει στο δίσκο και δυο κανονικά τραγούδια σε στίχους του Άγγελου Κατσίρη, ο οποίος συμμετέχει και στα φωνητικά. Δύο τραγούδια έχει γράψει επίσης η Νένα Βενετσάνου σε στίχους της Μπέτυς Κομνηνού και του Θεόδωρου Ποάλα, τρία ο Βαγγέλης Βέττας σε στίχους Χρήστου Παπαδόπουλου και Κώστα Φασουλά, δύο ο Νίκος Πιτλόγλου σε στίχους Γιώτας Βασιλακοπούλου και δύο η Ιωάννα Αντωνοπούλου, από τα οποία προσωπικά ξεχωρίζω τη μοναδικής ομορφιάς τρυφερή μπαλάντα "Είμαι καράβι" με τους πολύ ευρηματικούς (θα τους έλεγα και διακειμενικούς) στίχους που έγραψε η ίδια.

(c) CD | Virgin | 1999 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: