Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Γιάννης Πάριος: Πού θα πάει πού (1974)

Ο τρίτος προσωπικός δίσκος του Γιάννη Πάριου με τίτλο "Πού θα πάει πού" κυκλοφόρησε το 1974, τη χρονιά της Μεταπολίτευσης, δύο χρόνια μετά τον προηγούμενο. Μοιάζει δηλαδή να έχει μεσολαβήσει ένα κενό για το έτος 1973, πράγμα ωστόσο εντελώς παραπλανητικό, γιατί κι εκείνη τη χρονιά ο τραγουδιστής κάθε άλλο παρά έμεινε άπρακτος, αφού συμμετείχε στο δίσκο του Λυκούργου Μαρκέα "Ανθρώπινα και καθημερινά" (με επτά τραγούδια) και συγχρόνως ηχογράφησε μπόλικα τραγούδια για τις 45 στροφές γνωρίζοντας αλλεπάλληλες εμπορικές επιτυχίες και χτίζοντας ουσιαστικά το υλικό του επόμενου προσωπικού του δίσκου, όπου συμπεριλήφθηκε υλικό αποκλειστικά από αυτές ακριβώς τις ηχογραφήσεις. Μέσα στο 1974 μάλιστα, κόντρα στην καταιγίδα του πολιτικού τραγουδιού που ενέσκηψε, ο Γιάννης Πάριος συμμετείχε και σε αρκετούς δίσκους 33 στροφών, όπως: "Άσπρο μαύρο" (Γ. Χατζηνάσιου), "Ροβινσώνες" (Α. Καλδάρα), "Οδός Αριστοτέλους" (Γ. Σπανού), "Καυτό παράπονο" (Α. Χατζηαποστόλου), "Νιάτα" (συλλογή τραγουδιών από διαγωνισμό της Minos). 
Ο δίσκος λοιπόν "Πού θα πάει πού" έρχεται να επισφραγίσει την παραγωγικότατη αυτή φάση της καριέρας του τραγουδιστή και συγχρόνως να κλείσει την πρώτη και ωραιότερη περίοδό της, αφού από την επόμενη χρονιά ο τραγουδιστής θα αλλάξει πλεύση υπηρετώντας ένα είδος τραγουδιού με διαρκή ανοίγματα στο διεθνή ήχο που θα εκτοξεύσει την καριέρα του στο απόγειο της εμπορικής της καταξίωσης. Το ομότιτλο τραγούδι σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου και στίχους Τάσου Οικονόμου που ξεχώρισε αμέσως από το δίσκο ηχογραφήθηκε ταυτόχρονα από τον Μανώλη Μητσιά και τον Γιάννη Πάριο και γνώρισε επιτυχία και με τις δυο ερμηνείες. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με το τραγούδι "Συγνώμη που σ' αγάπησα πολύ" σε στίχους Γιώργου Κανελλόπουλου που επίσης είχε ηχογραφηθεί ταυτόχρονα και με τη φωνή της Δήμητρας Γαλάνη! Και τα δυο αυτά τραγούδια είχαν συμπεριληφθεί την προηγούμενη χρονιά στο δίσκο του συνθέτη "Διαδρομή".
Ο δίσκος πάντως περιέχει κι άλλα όμορφα τραγούδια, όπως το τρυφερό "Θα σε θυμάμαι" των Γιάννη Σπανού και Πυθαγόρα, το "Καναρίνι" των Απόστολου Καλδάρα και Γιώργου Σαμολαδά, δυο υπέροχα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή σε στίχους Γιάννη Λογοθέτη ("Σαν τα πουλιά σκορπίσαμε", "Το Δεσποινάκι"), τραγούδια επίσης των Χρήστου Νικολόπουλου, Ανδρέα Χατζηαποστόλου και Σπύρου Παπαβασιλείου. Από τα παράδοξα του δίσκου είναι ότι στην αρχική του έκδοση περιλαμβάνονταν και δυο τραγούδια του Λυκούργου Μαρκέα ("Κάνε μια προσπάθεια κι εσύ", "Πώς να τραγουδήσω τώρα"), τα οποία για κάποιο ανεξήγητο λόγο στην πρώτη επανέκδοση του δίσκου αφαιρέθηκαν και τη θέση τους πήραν τα τραγούδια "Όταν με φιλάς πεθαίνω" (Α. Χατζηαποστόλου) και "Πού να 'σαι συ" (Χρ. Νικολόπουλου)!


(c) CD | Minos | 1974 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: