Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Γιώργος Αβυσσινός: Αβυσσηνός Νο 5 (1986)

Παραμένοντας για λίγο ακόμη στο παραδοσιακό μας τραγούδι θα ήθελα να σταθώ σήμερα σε μια εμβληματική μορφή της μεγάλης κρητικής μουσικής παράδοσης που την υπηρέτησε σεμνά και σταθερά σε όλη τη ζωή του διαμένοντας μόνιμα ως το θάνατό του στο γενέθλιο χωριό του, αν και ταξίδεψε πολύ κι έπαιξε τη μουσική της πατρίδας του σε πολλά μακρινά μέρη, όπου είναι απλωμένος ο απόδημος ελληνισμός.
Ο λόγος για το μεγάλο Κρητικό βιολιστή (βιολάτορα τον λένε εκεί) Γιώργο Αβυσσινό (1931-2015), κατά κόσμον Γεώργιο Σφακιανάκη, που γεννήθηκε και πέθανε στο χωριό Σκαλάνι Ηρακλείου. Από τα εφηβικά του κιόλας χρόνια είχε γίνει δεινός δεξιοτέχνης του βιολιού, αν και αυτοδίδακτος, και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στο καφενείο του πατέρα του, ενώ αργότερα άνοιξε το δικό του μαγαζί, όπου έπαιζε τη μουσική του κι έγινε διάσημος στα γύρω μέρη. Συνεχιστής του έργου του και αξιόλογος επίσης μουσικός είναι ο γιος του Κωστής Αβυσσινός, μέλος για ένα διάστημα του συγκροτήματος Χαΐνηδες.
Αν και ηχογράφησε κάποια τραγούδια σε δισκάκια 45 στροφών κατά τη δεκαετία του '60, δυσεύρετα πια, επίσημα στη δισκογραφία εμφανίζεται κάπως αργά κατά τη δεκαετία του '70 ηχογραφώντας αρκετούς δίσκους που αποτυπώνουν την απαράμιλλη τέχνη του. Ιδού κάποιοι τίτλοι: Χοροί και τραγούδια της Κρήτης (1976), Κοντυλιές και πεντοζάλια (1978), Εξομολόγησις (1979), Νυχτοξημερώματα (1980), Τραγούδια της Κρήτης με τον Αβυσσινό και το βιολί του (1986). Το 1986 μάλιστα από την τοπική δισκογραφική εταιρεία Cretaphon εκδόθηκε ο δίσκος Αβυσσηνός Νο 5 αφιερωμένος σε συνθέσεις του Γιώργου Αβυσσινού με δεκατρία τραγούδια σε δική του μουσική και στίχους, πάντα προσαρμοσμένα στους οικείους κρητικούς ήχους, και τραγουδισμένα από τον ίδιο, ο οποίος παίζει βιολί συνοδευόμενος από τον γιό του Κωστή που παίζει λαούτο και κιθάρα. Περιλαμβάνεται επίσης κι ένα οργανικό θέμα με τίτλο "Ασκομαντούρα" που δηλώνει έναν ειδικό τύπο κρητικής γκάιντας.

(c) LP | Cretaphon | 1986 | Πηγή: Ιδομενέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: