Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Νάνα Μούσχουρη: Radio Days (2023)

Η Νάνα Μούσχουρη (Χανιά, 1934) αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής μουσικής και ασφαλώς τη διασημότερη ερμηνεύτρια που ανέδειξε στο διεθνές στερέωμα. Νωρίς στη δεκαετία του '50 είχε εγγραφεί στο Ωδείο Αθηνών για μουσικές σπουδές, χωρίς ωστόσο να τις ολοκληρώσει, γιατί την κέρδισε το ελαφρό τραγούδι και η γνωριμία της με τον Γιώργο Οικονομίδη που διοργάνωνε τους περίφημους ραδιοφωνικούς διαγωνισμούς για τα Νέα Ταλέντα, όπου συμμετείχε κατ' επανάληψη με τη βοήθεια μάλιστα του σπουδαίου συνθέτη Κώστα Γιαννίδη. 
Έτσι ξεκίνησε η μακροχρόνια συνεργασία της με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) που κράτησε ως τις αρχές της επόμενης δεκαετίας και της έδωσε την ευκαιρία να γνωριστεί με τους συνθέτες Μάνο Χατζιδάκι και Μίμη Πλέσσα, οι οποίοι και θα βάλουν τα στέρεα θεμέλια μιας καριέρας που άρχιζε να χτίζεται μεθοδικά, για να απογειωθεί στη συνέχεια. Το 1958 ηχογράφησε τα δυο πρώτα τραγούδια της συνεργασίας της με τον Μάνο Χατζιδάκι ("Ιλισσός", "Μαζί με σένα"), ενώ το 1959 κατέκτησε το πρώτο βραβείο στο 1ο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Αθήνας με το τραγούδι "Κάπου υπάρχει η αγάπη μου" του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και το δεύτερο βραβείο με το τραγούδι "Ξέρω κάποιο αστέρι" του Μίμη Πλέσσα. Το 1960 ήταν και πάλι η νικήτρια του Φεστιβάλ με τα τραγούδια "Κυπαρισσάκι" και "Τιμωρία" του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και η μεγάλη νικήτρια στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Τραγουδιού της Βαρκελώνης με το τρυφερό "Ξύπνα αγάπη μου" του Κώστα Γιαννίδη. Μέχρι το 1962 συνεχίστηκε η πολύ πετυχημένη συνεργασία της με τον Μάνο Χατζιδάκι και στη συνέχεια άνοιξε τα φτερά της σε διεθνείς ορίζοντες.
Αυτή λοιπόν η πρώτη "ελληνική" περίοδος της Νάνας Μούσχουρη στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '50 (1955-1962) που ήταν στενά συνυφασμένη με την Ελληνική Ραδιοφωνία αποτυπώνεται σε μια πρόσφατη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκδοση που συνυπογράφουν οι δισκογραφικές εταιρείες Μinos/EMI και Universal με τίτλο "Radio Days". Πρόκειται για ένα διπλό ψηφιακό άλμπουμ με 24 σπάνιες και ανέκδοτες ηχογραφήσεις εκείνης της περιόδου που πραγματοποίησε η μεγάλη ερμηνεύτρια στα στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και μεταδόθηκαν σε εκπομπές της εποχής, αλλά παρέμεναν ανέκδοτες στα αρχεία της ΕΡΤ. Περιλαμβάνονται γνωστά και άγνωστα τραγούδια εκλεκτών συνθετών του ελαφρού τραγουδιού που εκείνη την εποχή φιλοξενούσε κατ' αποκλειστικότητα το ΕΙΡ, καθώς το λαϊκό τραγούδι δεν είχε καμία πρόσβαση στο άβατο του κρατικού ραδιοφώνου. Μεταξύ άλλων ακούγονται συνθέσεις των Μίμη Πλέσσα, Νίκυ Γιάκοβλεφ, Κώστα Γιαννίδη, Αττίκ, Κώστα Κλάββα, Γιάννη Σπάρτακου, Τάκη Μωράκη, Μιχάλη Σουγιούλ, Χρήστου Χαιρόπουλου και Γεράσιμου Λαβράνου. Μεταξύ άλλων ακούγεται και το "Περιστεράκι", το πρώτο τραγούδι του Σταύρου Κουγιουμτζή.


(c) 2CD | MINOS-EMI | 2023 | Πηγή: tzil/d58

1 σχόλιο:

Dimitris Dimitriou είπε...

Καλές Γιορτές. Καλή Χρονιά. Και πάντα υγεία.