Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Η Έλενα Παπανδρέου παίζει Μάνο Χατζιδάκι (2023)

Η Έλενα Παπανδρέου (γενν. 1966), μαθήτρια του Βαγγέλη Μπουντούνη, είναι η διασημότερη σύγχρονη Ελληνίδα κιθαρίστρια, η οποία εδώ και χρόνια βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο του διεθνούς κιθαριστικού ρεπερτορίου με πάμπολλες ηχογραφήσεις έργων για κλασική κιθάρα Ελλήνων και ξένων συνθετών. Η αρχή έγινε το 1983 με μια σειρά συνθέσεων του Νίκου Μαμαγκάκη, πρώτα με την "Ερωτική μουσική για σόλο κιθάρα" (1983), στη συνέχεια με τα "22 Κομμάτια για σόλο κιθάρα" (1984) και κυρίως με τη "Νέα Εκδρομή" (1986). 
Ακολούθησε η διεθνής της καριέρα αρχικά με τη δισκογραφική εταιρεία Naxos και τον σημαντικό Κουβανό κιθαριστή και αρχιμουσικό Leo Brouwer κι από τις αρχές του 2000 με τη μεταπήδησή της στη BIS, μια σημαντική σουηδική εταιρεία ειδικευμένη στο σκανδιναβικό ρεπερτόριο, η οποία ωστόσο πιστώνεται και με τη μνημειώδη έκδοση των απάντων του Νίκου Σκαλκώτα σε νέες απολύτως έγκυρες εκτελέσεις των έργων του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά ανέκδοτα.
Στις αρχές του 2023 λοιπόν από τη BIS η Έλενα Παπανδρέου μας παρουσίασε ένα άλμπουμ με υπέροχες ερμηνείες γνωστών τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι σε κατάλληλες εναρμονίσεις για σόλο κιθάρα από τον νέο Έλληνα  κιθαριστή Ορέστη  Καλαμπαλίκη (γενν. 1981) και τον Γάλλο συνθέτη και κιθαριστή Roland Dyens (1955-2016). Ο δίσκος κυκλοφόρησε με τον αγγλόφωνο τίτλο "Paper Moon" που φυσικά προέκυψε από το κλασικό τραγούδι του συνθέτη "Χάρτινο το φεγγαράκι". Να προσθέσω ότι ως επίλογο του δίσκου η Ελληνίδα κιθαρίστρια επέλεξε τη σύνθεση του συνεργάτη της Leo Brouwer (γενν. 1939) "Preludio de nostalgia" γραμμένη το 2020 και αφιερωμένη σ' εκείνη που εδώ την ερμηνεύει σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 6-10 Φεβρουαρίου 2022 στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικοδήμου του Βερολίνου.


(c) CD | BIS | 2023 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: