Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

20+1 Λαϊκά μεταπολεμικά τραγούδια με Μπαρόκ σύνολο (2020)

Προ καιρού είχαμε δει μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) με το έργο "Γυάλινα Γιάννενα" του ποιητή Μιχάλη Γκανά με μουσική του Νίκου Ξυδάκη. Θα σταθώ σήμερα σε άλλη μια εξαιρετική έκδοση του ΜΙΕΤ που περιλαμβάνει υλικό ζωντανά ηχογραφημένο στην αυλή του αρχοντικού που διαθέτει στην περιοχή της Πλάκας από μουσική παράσταση ενταγμένη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Η παράσταση ηχογραφήθηκε στο διάστημα 12-16 Ιουνίου 2018 με τίτλο: "20+1 Λαϊκά Μεταπολεμικά Τραγούδια με Μπαρόκ σύνολο", αν και είχε πρωτοπαρουσιαστεί το καλοκαίρι της προηγούμενης χρονιάς στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου και πάλι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιδέα της ηθοποιού και ερμηνεύτριας Χριστίνας Μαξούρη βασισμένη σε επιλεγμένο μουσικό υλικό από το θησαυροφυλάκιο του ρεμπέτικου και λαϊκού μας τραγουδιού κυρίως από τη δεκαετία του '50, το οποίο όμως ερμηνεύεται με συνοδεία οργανικού κουιντέτου με όργανα της εποχής του Μπαρόκ! Είναι πράγματι μια ευφάνταστη ιδέα που προσεγγίζει τολμηρά ένα είδος τραγουδιού απόλυτα συνυφασμένου με την κλασική λαϊκή ορχήστρα και το μπουζούκι που εδώ δίνουν τη θέση τους σε δύο μπαρόκ βιολιά, δυο βιολοντσέλα της ίδιας εποχής και βιολόνε, ένα έγχορδο μουσικό όργανο μεταξύ βιολιού και βιόλας, όλα ερμηνευμένα από μέλη της Καμεράτας και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Τη μεταγραφή και ενορχήστρωση του υλικού επιμελήθηκε ο Μιχάλης Παπαπέτρου. Ερμηνεύει με λιτό, σχεδόν τελετουργικό και μυσταγωγικό τρόπο, η Χριστίνα Μαξούρη με τη συμμετοχή σε κάποια τραγούδια της επίσης ηθοποιού, σκηνοθέτιδας και συγγραφέως Λένας Κιτσοπούλου.
Τα επιλεγμένα τραγούδια ανήκουν στην όψιμη φάση του ρεμπέτικου κι απλώνονται ως το κλασικό λαϊκό τραγούδι της δεκαετίας του '50 με μικρές παρασπονδίες και προς το "ελαφρό" τραγούδι της εποχής. Ο Βασίλης Τσιτσάνης έχει τη μερίδα του λέοντος, αλλά υπάρχουν επίσης και τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, του Γιάννη Παπαϊωάννου, του Γιώργου Μητσάκη, του Μανώλη Χιώτη, του Απόστολου Χατζηχρήστου, του Γιώργου Λαύκα και του Τόλη Χάρμα, καθώς και δυο τραγούδια των Ιωσήφ Ριτσιάρδη και Τώνη Μαρούδα μαζί με ένα παραδοσιακό σμυρναίικο. Μαγικό ακρόαμα!


(c) CD | ΜΙΕΤ | 2020 | Πηγή: Άρωμα/d58

1 σχόλιο:

Dimitris Dimitriou είπε...

Παράξενο άκουσμα αλλά με μεγάλο ενδιαφέρον.
Σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο ούτε και απορριπταίο.
Άραγε ποιο είναι το +1;