Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Γιώργος Ζαμπέτας: Τραγούδια από τις 45 στροφές, αρ.2 (2001)

Ο δεύτερος αφιερωματικός δίσκος της Minos-EMI με Τραγούδια από τις 45 στροφές του Γιώργου Ζαμπέτα κυκλοφόρησε το 2001 και περιλαμβάνει είκοσι συνολικά κομμάτια, μεταξύ των οποίων και δύο οργανικά θέματα με τίτλο "Τα τέλια ανάψανε" ηχογραφημένα το 1966 που αναδεικνύουν ανάγλυφα την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του συνθέτη στο μπουζούκι. 
Όπως και στον προηγούμενο δίσκο, έχουμε κι εδώ αρκετά ανέκδοτα τραγούδια, καθώς και τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο ή και γνωστές επιτυχίες σε δεύτερη εκτέλεση, όλα ηχογραφημένα στο διάστημα 1965-1973. Ο ίδιος ο Ζαμπέτας ερμηνεύει με τον πολύ ιδιαίτερο προσωπικό του τρόπο τρία τραγούδια: "Ο Γιαννάκης", "Το γαϊδουράκι μου", "Παλιά μου γειτονιά", ενώ συνοδεύει ως δεύτερη φωνή τη Μανταλένα στο τραγούδι "Η νυχτερίδα".
Από τα πολύ γνωστά τραγούδια του συνθέτη που εδώ ακούμε σε δεύτερη εκτέλεση έχουμε τα εξής: "Τα δειλινά" με τη Γιώτα Γιάννα (πρώτη εκτέλεση η Βίκυ Μοσχολιού), "Μιας πεντάρας νιάτα" με τη Μαρία Δουράκη (πρώτη εκτέλεση η Μπέμπα Μπλανς), "Σταλιά σταλιά" και "Τι να φταίει" με τη Γωγώ Θεοδώρου και τον Χρήστο Εμμανουήλ (πρώτη εκτέλεση η Μαρινέλλα) και "Αγωνία" με την ποπ τραγουδίστρια Φρύνη (πρώτη εκτέλεση ο Τόλης Βοσκόπουλος). Τραγουδούν επίσης: Μαίρη Λίντα, Σταμάτης Κόκοτας, Ναυσικά, Έλια Φιλίππου και Ελένη Ροδά. Στίχους έγραψαν οι: Δημήτρης Χριστοδούλου, Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Κώστας Πρετεντέρης, Γιάννης Παπανικολόπουλος, Αλέκος Καγιάντας και άλλοι.


(c) CD | MINOS-EMI | 2001 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: