Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Σταύρος Ξαρχάκος, Νάνα Μούσχουρη: Αγάπη είν' η ζωή (1994)

Το 1994 ήταν η χρονιά που κυκλοφόρησε ο κύκλος τραγουδιών "Αγάπη είν' η ζωή" που αποτελεί μια οριακή στιγμή και για τους δυο βασικούς της συντελεστές, τον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο και την ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη. Ο συγκεκριμένος δίσκος αποτελεί ουσιαστικά την τελευταία δουλειά του συνθέτη με πρωτότυπα τραγούδια, καθώς στη συνέχεια ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με τη σπουδαία Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ) επαναφέροντας σε νέα εκδοχή παλιά του έργα μαζί με καινούργιες ορχηστρικές συνθέσεις, αλλά και συνθέσεις άλλων δημιουργών.
Ταυτόχρονα ο δίσκος αυτός ολοκληρώνει ουσιαστικά και το ελληνικό πρόσωπο της Νάνας Μούσχουρη που οριοθετείται με μια μακροχρόνια σειρά ηχογραφήσεών της στην Ελλάδα με έργα Ελλήνων συνθετών, οι οποίες είχαν ξεκινήσει το 1972 με το  "Σπίτι μου σπιτάκι μου" (τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου και Λουκιανού Κηλαηδόνη), ενώ ακολούθησαν οι κύκλοι: "Η ενδεκάτη εντολή" (1985) του Γιώργου Χατζηνάσιου, "Οι μύθοι μιας γυναίκας" (1988) του Μάνου Χατζιδάκι και "Ταξιδιώτης" (1990) του Δήμου Μούτση.
Πρόκειται για έναν εξαιρετικό κύκλο δέκα εμπνευσμένων τραγουδιών με στίχους κυρίως του Νίκου Γκάτσου, παλιού και διαχρονικού συνεργάτη του Σταύρου Ξαρχάκου. Ξεχωρίζει η λυρική μπαλάντα "Δάκρυα του φθινοπώρου". Τρία τραγούδια βασίζονται σε στίχους του Μάνου Χατζιδάκι από την ποιητική του συλλογή "Μυθολογία" που είχε εκδοθεί το 1966, ένα χρόνο μετά την έκδοση του ομώνυμου κύκλου τραγουδιών του. Δύο μάλιστα από τα μελοποιημένα αυτά ποιήματα ("Κρίση", "Το ποτάμι") είχαν μελοποιηθεί νωρίτερα κι από τον Νότη Μαυρουδή για το δίσκο "Παιδί της γης" (1977). Είναι αξιοσημείωτο ότι για το πρώτο από τα δύο ("Κρίση") ο Ξαρχάκος επέλεξε μια δική του παλιότερη μελωδία από το τραγούδι "Έλα να κάνουμε έρωτα" που περιλαμβανόταν στο δίσκο "Ξαρχάκος-Πάριος" (1986). 
Το εξαιρετικό εναρκτήριο πάντως τραγούδι του δίσκου ("Παρέα με τους ήρωες") έχει στίχους της Αγαθής Δημητρούκα και διακρίνεται για την εντυπωσιακή μελωδική του ανάπτυξη σε ρυθμό χασάπικου που μεταλλάσσεται αιφνιαδιαστικά σε ζεϊμπέκικο με μια ρεμπέτικη απόχρωση στα πρότυπα της περίφημης "Καισαριανής" πριν από 30 χρόνια! Στα φωνητικά μάλιστα συμμετέχουν ο Κώστας Τσίγκος και ο Νίκος Μαραγκόπουλος.

(c) CD | Philips | 1994 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: