Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Νάνα Μούσχουρη: Όμορφη χώρα η χώρα μου (1984)

Η Νάνα Μούσχουρη γνώρισε τη διεθνή καταξίωση ως κορυφαία ερμηνεύτρια στο παγκόσμιο στερέωμα μοιράζοντας το χρόνο της ανάμεσα στο Παρίσι, το Λονδίνο ή την Αμερική. Είχε την τύχη να γνωριστεί με μεγάλες μουσικές προσωπικότητες που στάθηκαν αρωγοί στη γιγάντωση της προσωπικής της καριέρας και πλούτισαν το ρεπερτόριό της με σημαντικές μουσικές στιγμές. Είναι ωστόσο αξιοσημείωτο ότι η ίδια ποτέ δεν έκοψε τους δεσμούς με την πατρίδα της κι αυτό φρόντιζε να το δηλώνει ασταμάτητα σε όλη της τη διαδρομή με δύο βασικούς τρόπους: Πρώτα με τη συνεχή επιστροφή στο στιβαρό υλικό που ερμήνευσε πλάι στον Μάνο Χατζιδάκι πριν πετάξει σε μακρινούς τόπους φροντίζοντας σχεδόν πάντα κάθε δισκογραφική της δουλειά να έχει κι ελληνικό άρωμα. Ο δεύτερος τρόπος ήταν οι κατά καιρούς ελληνικές της ηχογραφήσεις που πραγματοποιούσε για το ελληνικό κοινό, όπως οι δίσκοι: "Σπίτι μου σπιτάκι μου" (1972), "Ωδείο Ηρώδου του Αττικού" (1984), "Η ενδεκάτη εντολή" (1985), "Οι μύθοι μιας γυναίκας" (1988), "Ταξιδιώτης" (1990), "Αγάπη είν' η ζωή" (1994), "Αθήνα-Θεσσαλονίκη" (1997).
Το 1984 λοιπόν, λίγο μετά την κυκλοφορία του ζωντανού άλμπουμ "Ωδείο Ηρώδου του Αττικού", εκδόθηκε άλλος ένας "ελληνικός" δίσκος της Νάνας Μούσχουρη σε διεθνή πάντως διανομή από την πολυεθνική δισκογραφική εταιρεία Philips. Ο ελληνικός τίτλος του δίσκου είναι "Όμορφη χώρα η χώρα μου", ενώ ο διεθνής "Athina" που μοιάζει πιο εμπορικός και βασίζεται στον τίτλο του ομώνυμου τραγουδιού του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου από την παλιά κινηματογραφική μουσική "Ελλάς η χώρα των ονείρων" (1960). Ο δίσκος πάντως είναι διπρόσωπος, αφού το μισό του υλικό αποτελείται από γνωστά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι σε δεύτερη βέβαια εκτέλεση και το άλλο μισό από παραδοσιακές ελληνικές μελωδίες, κυρίως νησιώτικους σκοπούς και αθηναϊκές καντάδες. Η ίδια φρόντισε να μας διευκρινίσει τα κριτήρια που την οδήγησαν στην επιλογή του συγκεκριμένου υλικού: "Για τη συλλογή αυτού του δίσκου, εκτός από τα τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι και Νίκου Γκάτσου οι οποίοι υπήρξαν και είναι πάντοτε οι αγαπημένοι μου δάσκαλοι, διάλεξα επίσης μερικές μελωδίες από διάφορα μέρη της όμορφης χώρας μου για την απλότητα, την ποίηση και το χρώμα τους. Τα έμαθα μικρή ακούγοντας τη μητέρα μου να τα τραγουδά με τη λεπτή και μελωδική φωνή της και θα τα ακούω πάντοτε...".
Τη μουσική διασκευή και ενορχήστρωση επιμελήθηκαν ο Κώστας Ντουρουντζής και ο Jecques Denjean, ενώ τη συνοδευτική χορωδία διηύθυνε ο Louis Martini. Η ίδια η Νάνα είχε τη γενική εποπτεία της παραγωγής μαζί με τον Andre Chapelle.


(c) LP | Philips | 1984 | Πηγή: Μάκης/d58

2 σχόλια:

Λούκας είπε...

"ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ" Σε ολους

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ!!!!
ΖΑΓΚΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ