Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Νίκος Τσιλίφης: Δημοτικά τραγούδια με χορωδία (1961)

Ο Κεφαλονίτης μαέστρος και συνθέτης Νίκος Τσιλίφης (1910-1978) αποτελεί μια μεγάλη μορφή στο εγχώριο χορωδιακό τραγούδι με πολύχρονη διαδρομή τόσο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ληξούρι, όπου ίδρυσε τα πρώτα χορωδιακά σχήματα και δίδαξε στο τοπικό Γυμνάσιο ως μουσικός, όσο και στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα το 1944 και ίδρυσε κατά καιρούς διάφορα σχήματα, όπως την περίφημη "Αθηναϊκή καντάδα" κι αργότερα τη "Μικτή Χορωδία Νίκου Τσιλίφη" μαζί με αξιόλογη μαντολινάτα (ορχήστρα με μαντολίνα και κιθάρες). 
Επί σειρά ετών ο Νίκος Τσιλίφης έκανε θαυμάσιες ραδιοφωνικές εκπομπές και αμέτρητες ζωντανές εμφανίσεις σε διάφορους χώρους, ενώ έχει καταγράψει και αξιόλογη δισκογραφική δραστηριότητα ηχογραφώντας καντάδες της παλιάς Αθήνας και της Κεφαλονιάς, αλλά και τραγούδια συνθετών που ήταν ξεχασμένα και αναβίωσαν στη μπαγκέτα και διδασκαλία του Τσιλίφη και στα χείλη των χορωδών του.
Το 1961 κυκλοφόρησε από τη Philips ένας δίσκος βινυλίου 45 στροφών σε εκτεταμένη μορφή με Δημοτικά Τραγούδια που αποδίδει χορωδία με συνοδεία μαντολινάτας υπό τη διεύθυνση του Νίκου Τσιλίφη. Αντιγράφω σχετικό απόσπασμα από την αναλυτική περιγραφή του δίσκου στη σελίδα της πηγής μου: (...) Διαφορετική μουσική προσέγγιση των δημοτικών τραγουδιών, κάτι που κάναμε σαν παιδιά στο σχολείο εν απουσία μουσικών οργάνων και πόσο όμορφα δένει το μαντολίνο με την χορωδία. Στο εξώφυλλο του δίσκου φιγουράρει μαζί με άλλους και ο Αλέκος Καραβίτης*.
Δείτε επίσης στο Δισκοβόλο:
Νίκος Τσιλίφης: Καντάδες του παλιού καιρού (1965)
Νίκος Τσιλίφης: Παλιές καντάδες (1968)


* Αλέκος Καραβίτης (1904-1975): Κρητικός λυράρης από το Ρέθυμνο

(c) Vinyl 45'' extended | Philips | 1961 | Πηγή: https://perdikesbiolespetrites.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: