Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

C.P.E. Bach: Κοντσέρτα για τσέμπαλο και βιολοντσέλο (1968)

Ο Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788), τρίτος γιος του Johann Sebastian Bach, γεννημένος το 1714 στη Βαϊμάρη, υπήρξε μέγας δεξιοτέχνης του τσέμπαλου και σημαντικός συνθέτης με πληθώρα έργων (ξεπερνούν τα 1000) που καλύπτουν όλο το φάσμα της λόγιας μουσικής (κοντσέρτα, συμφωνίες, ορατόρια, καντάτες κλπ). Έζησε στο μεταίχμιο μεταξύ μπαρόκ και κλασικής περιόδου και ανέπτυξε ένα προσωπικό ύφος που επηρέασε αποφασιστικά ακόμη και κορυφαίους συνθέτες του 18ου αιώνα, όπως ο Haydn και ο Beethoven! 
Ο σπουδαίος αυτός δημιουργός μας άφησε δεκάδες κοντσέρτα για διάφορους οργανικούς συνδυασμούς, κυρίως για τσέμπαλο, αλλά και για φλάουτο και βιολοντσέλο. Ένα θαυμάσιο δείγμα αυτής της συνθετικής παρακαταθήκης του μας δίνει ένας δίσκος της Harmonia Mundi που εκδόθηκε το 1968 με σολίστες και όργανα εποχής. Περιλαμβάνει δύο πολύ όμορφα κοντσέρτα, το ένα για τσέμπαλο και το άλλο για βιολοντσέλο, αμφότερα από την περίοδο του Βερολίνου, όταν ο συνθέτης προσλήφθηκε ως μουσικός στην αυλή του βασιλιά Φρειδερίκου Β' της Πρωσίας. 
Το πρώτο κοντσέρτο χαρακτηρίζεται ως "Διπλό Κοντσέρτο" (Wq 46), γιατί είναι γραμμένο για δύο σόλο τσέμπαλα, ενώ συμμετέχουν επίσης δύο κόρνα, έγχορδα και basso continuo (συνεχές βάσιμο). Γράφτηκε το 1740 και περιλαμβάνει τα μέρη: Allegro - Largo - Allegro assai. Το δεύτερο κοντσέρτο (Wq 171) είναι για σόλο βιολοντσέλο με έγχορδα και basso continuo. Γράφτηκε στο Βερολίνο το 1751 και αναπτύσσεται στα μέρη: Allegretto - Adagio - Allegro assai.
Στην εκτέλεση των δύο έργων συμμετέχει η ορχήστρα δωματίου Collegium Aureum της Κολωνίας. Σολίστες στο τσέμπαλο είναι οι Gustav Leonhardt και Alan Curtis, ενώ στο βιολοντσέλο η Angelica May. Ο δίσκος κυκλοφόρησε παράλληλα από την αμερικανική RCA (Victrola) και τη γερμανική Harmonia Mundi.

(c) LP | Harmonia Mundi | 1968 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: