Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Τρίο Μπελκάντο: Τραγούδια του τόπου μας, αρ.3 (1980)

Η μακροχρόνια παραμονή του Τρίο Μπελκάντο στην Αμερική με έδρα τη Νέα Υόρκη μας κληροδότησε δεκάδες ηχογραφήσεις ελληνικών τραγουδιών σε δεύτερη πάντα εκτέλεση που κυκλοφορούσαν με καταιγιστικούς ρυθμούς για λογαριασμό της ομογένειας από την ελληνοαμερικανική δισκογραφική εταιρεία Grecophon. Κατά τη δεκαετία του '70 οι ρυθμοί άρχισαν να υποχωρούν και να αραιώνει η δισκογραφική τους δραστηριότητα. Η επιστροφή τους στα πάτρια έμοιαζε φυσική συνέπεια κι αυτό συνέβη στα τέλη της δεκαετίας, όταν και εξαγγέλθηκε πανηγυρικά με το πρώτο καθαρά ελληνικό τους άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1979 με το συμβολικό τίτλο "Οδός επιστροφής" σε μουσική Γιώργου Κατσαρού και στίχους Πυθαγόρα.
Την αμέσως επόμενη λοιπόν χρονιά το θρυλικό φωνητικό τρίο ηχογράφησε τον τρίτο και τελευταίο δίσκο της σειράς "Τραγούδια του τόπου μας", αυτή τη φορά κατευθείαν για την ελληνική αγορά και όχι για την αμερικανική, όπως είχε γίνει με τους δύο πρώτους δίσκους παλιότερα (1966, 1969). Η λογική ωστόσο παραμένει πάντα η ίδια. Έξι μικρές σουίτες με τραγούδια σε συνεχή ροή μοιρασμένα ανάλογα με τη ρυθμική τους αγωγή, δηλαδή συρτά, χασάπικα, ζεϊμπέκικα, καλαματιανά, τσάμικα και χασαποσέρβικα. Το υλικό αντλήθηκε και πάλι από το απέραντο περιβόλι του ελληνικού τραγουδιού ανεξαρτήτως είδους. Συνυπάρχουν λοιπόν με απόλυτη φυσικότητα αυθεντικά δημοτικά και νησιώτικα τραγούδια με ρεμπέτικα και λαϊκά γνωστών δημιουργών, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Στελάκης Περπινιάδης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Δημήτρης Σέμσης, ο Μανώλης Χιώτης και άλλοι.
Με το δίσκο αυτό έκλεισε ουσιαστικά ο κύκλος ζωής του σημαντικού αυτού τρίο, παρόλο που επίσημα συνέχισε να είναι ενεργό ως το 2008. Το κύκνειο δισκογραφικό του άσμα αποτέλεσε ο δίσκος "Παλικαράκι" που εκδόθηκε το 2003 από την Panivar, αλλά πέρασε απαρατήρητος.


(c) LP | Fidelity | 1980 | Πηγή: Μαν./d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: