Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Απόστολος Καλδάρας: Τραγούδια από τις 45 στροφές, αρ.1 (1997)

Παραμένοντας στη σπουδαία σειρά της Minos-EMI "Tραγούδια από τις 45 στροφές" που εκδόθηκε στο διάστημα 1996-2001 με πάνω από 100 συνολικά δίσκους που περιείχαν συνήθως σπάνιο και δυσεύρετο υλικό, θα ήθελα να περάσω σε έναν άλλο μεγάλο λαϊκό συνθέτη που αναμφίβολα κατέχει κορυφαία θέση στην ιστορία του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού μας και στέκεται επάξια στο πλάι ενός Μάρκου Βαμβακάρη, ενός Γιάννη Παπαϊωάννου, ενός Βασίλη Τσιτσάνη κι ενός Γιώργου Μητσάκη. 
Ο λόγος λοιπόν για τον εξαίρετο και πολυγραφότατο συνθέτη τραγουδιών Απόστολο Καλδάρα (1922-1990), τον δημιουργό του αξεπέραστου λαϊκού αριστουργήματος "Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι", του πρώτου συνθέτη που φρόντιζε να αναγράφει στα τραγούδια του το όνομα της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, έστω κι αν εκείνη, παραδομένη στα πάθη της, τα ξεπούλαγε για πενταροδεκάρες, του πολυδιάστατου δημιουργού που κατάφερε με απόλυτη φυσικότητα να μεταπηδήσει από τον αυθεντικό ρεμπέτικο στον λαϊκό ήχο που κυριάρχησε στις δεκαετίες του '50 και '60, να ενδώσει για ένα σύντομο διάστημα και στο συρμό του "ινδικού" τραγουδιού, αλλά και να φλερτάρει με ιδιαίτερα πειστικό τρόπο ακόμη και με τον ήχο του λεγόμενου "έντεχνου" τραγουδιού κατά τη δεκαετία του '70 εμπλουτίζοντας ασταμάτητα την ενορχηστρωτική του γραφή με πρωτάκουστα για το λαϊκό τραγούδι ηχοχρώματα βασισμένα κυρίως στην προσθήκη ξύλινων πνευστών, αλλά εγχόρδων (φλάουτο, βιολοντσέλο κλπ).
Στο πλαίσιο λοιπόν της σειράς "Τραγούδια από τις 45 στροφές" εκδόθηκαν συνολικά τρεις δίσκοι αφιερωμένοι στα σκόρπια τραγούδια του συνθέτη από τις δεκαετίες του '60 και '70. Ο πρώτος δίσκος κυκλοφόρησε το 1997 και περιλαμβάνει δεκαοκτώ τραγούδια ηχογραφημένα στο διάστημα 1961-1968, δηλαδή στο μεταίχμιο μεταξύ μονοφωνικών και στερεοφωνικών εγγραφών της ελληνικής δισκογραφίας. Τα περισσότερα έχουν στίχους του ίδιου του συνθέτη, συνολικά δεκατρία, ενώ από δύο έγραψαν η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και ο Χρήστος Αργυρόπουλος κι ένα η Πόπη Αλαφούζου. Τραγουδούν: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Πάνος Γαβαλάς, Γιώτα Λύδια, Πόλυ Πάνου, Μανώλης Αγγελόπουλος, Μιχάλης Μενιδιάτης, Στράτος Διονυσίου, Βίκυ Μοσχολιού, Σταμάτης Κόκοτας, Μαρία Δουράκη, Καίτη Αμπάβη και άλλοι, ενώ συμμετέχει και ο ίδιος ο συνθέτης ως πρώτη ή δεύτερη φωνή.
Η πιο χαρακτηριστική στιγμή της συλλογής είναι το χαριτωμένο τραγουδάκι "Ο Νικολάκης το τζιτζίκι" (1962) που ερμηνεύει ο μόλις εννιάχρονος τότε Νίκος Νομικός πολλά χρόνια πριν εμφανιστεί επίσημα στην ελληνική δισκογραφία. Τα ωραιότερα τραγούδια όμως του δίσκου είναι και τα νεότερα της συλλογής ηχογραφημένα το 1968. Πρώτο και καλύτερο το "Εγώ θα ζω με τ' όνειρο" με τη Βίκυ Μοσχολιού και μαζί το αγαπημένο "Πότε θα νυχτώσει" με την Καίτη Αμπάβη, αλλά και η "Πέτρινη καρδιά" με τον Σταμάτη Κόκοτα.


(c) CD | MINOS-EMI | 1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: