Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Τρίο Καντσόνε: Αξέχαστα τραγούδια (1995)

Άλλο ένα πολύ δημοφιλές ανδρικό Τρίο που κυριάρχησε κατά τη δεκαετία του '60 ήταν το Τρίο Καντσόνε που ιδρύθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη από μια παρέα φίλων, τους Γιώργο Πετσίλα, Φίλιππο Παπαθεοδώρου και Κώστα Τρούπτσιο, οι οποίοι αρχικά έπαιζαν στη γειτονιά τους μεξικάνικα τραγούδια του συρμού, ώσπου η βράβευσή τους στον περίφημο διαγωνισμό ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη άνοιξε το δρόμο για την επαγγελματική τους καριέρα. 
Το 1958 ηχογράφησαν τα πρώτα τέσσερα τραγούδια τους (Μανουέλα, Χρόνια σε περίμενα, Το χαμόγελο που λατρεύω, Στα μάτια σου), ενώ το 1959 συμμετείχαν στην αμερικανική έκδοση "A Summer Evening in Athens" με δυο τραγούδια. Ακολούθησε η πολύ πετυχημένη τους συμμετοχή στα τρία πρώτα Φεστιβάλ Τραγουδιού της Αθήνας (1959-1961) και παράλληλα η συνεργασία τους, κυρίως στον κινηματογράφο, με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίμη Πλέσσα και τον Κώστα Κλάββα. Την ίδια εποχή όμως ήρθε και η γνωριμία τους με τη Νάνα Μούσχουρη (σύζυγο στη συνέχεια του Γιώργου Πετσίλα), με την οποία ξεκίνησε και η διεθνής τους καριέρα, η οποία από το 1962 και μετά έγινε ακόμη πιο πετυχημένη, όταν στο σχήμα προστέθηκαν άλλα δύο μέλη (Κλεάνθης Μανταμόπουλος, Σπύρος Λιβιεράτος) και μετονομάστηκαν σε Αθηναίοι (Trio Athenee).
Το 1995 η Polygram εξέδωσε ένα χορταστικό λεύκωμα με 24 τραγούδια του Τρίο Καντσόνε από το ρεπερτόριο της Fidelity με αυθεντικές ηχογραφήσεις της περιόδου 1958-1960. Περιλαμβάνονται τραγούδια των Γιώργου Μουζάκη, Αλέκου Σπάθη, Τάκη Μωράκη, Γιάννη Σπάρτακου, Τάκη Αθηναίου, Μάνου Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα και Κώστα Κλάββα. Όλα τα τραγούδια κινούνται σε ένα χαρούμενο ποπ κλίμα με κυρίαρχους τους λάτιν ρυθμούς (τσα τσα, σάμπα, βαλς, σλόου), ενώ κάποια έγιναν πολύ γνωστά μέσα από δημοφιλείς ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη και της Τζένης Καρέζη κατά τη διετία 1959-1960 (Η μουσίτσα, Το κλωτσοσκούφι, Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος). Περιλαμβάνονται επίσης και τρία φεστιβαλικά τραγούδια (Βρίσκεσαι παντού, Το παλιό δρομάκι, Θυμήσου κι εσύ) των Ανδρέα Αλεξανδράτου, Λιάνας Ρουσιάνου και Γιάννη Σπάρτακου, καθώς και δυο τραγούδια του Κώστα Κλάββα (Ηλιοπαιχνιδίσματα, Νύχτα βασίλισσά μου) από ηχογραφήσεις του 1961 με τον Γιώργο Ζαμπέτα στο μπουζούκι.


(c) CD | Polygram/Fidelity | 1995 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: