Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Νίκος Γούναρης: Τα ερωτικά του '50 (1996)

Η ευαίσθητη και απόλυτα εκφραστική φωνή του Νίκου Γούναρη ήταν η καταλληλότερη για την ερμηνεία ερωτικών τραγουδιών και κυρίως τραγουδιών με κυρίαρχο το μελωδικό στοιχείο και τη λυρική διάθεση που έτσι κι αλλιώς αποτελούσαν δομικό στοιχείο της ευαίσθητης τραγουδοποιίας ολόκληρης εκείνης της εξαίσιας γενιάς δημιουργών που κινούνταν στην αντίπερα όχθη του ρεμπέτικου τραγουδιού, αν και βέβαια, όπως είναι γνωστό, κάποια στιγμή αυτά τα δυο ρεύματα συναντήθηκαν γνωρίζοντας μεγάλη εμπορική απήχηση.
Ο Νίκος Γούναρης υπήρξε ίσως ο καταλληλότερος εκφραστής όλης αυτής της εξέλιξης και δεν είναι τυχαία η κουβέντα του Βασίλη Τσιτσάνη ότι το λαϊκό τραγούδι ποτέ δε θα μπορούσε να "σηκώσει κεφάλι" όσο υπήρχε στην άλλη πλευρά αυτός ο μέγας ερμηνευτής. Η φράση αυτή δεν είχε ανταγωνιστική διάθεση, αλλά αποτελούσε ευθεία αναγνώριση της φωνητικής ποιότητας του Γούναρη. Άλλωστε μεταξύ τους υπήρχε πάντα αλληλοεκτίμηση που έφτασε και ως τη συνεργασία.
Το 1996 η Polygram, αξιοποιώντας το πλούσιο αρχείο της Fidelity, εξέδωσε ένα δικό της πορτρέτο του μεγάλου ερμηνευτή εξειδικεύοντας το υλικό στο κομμάτι της ερωτικής θεματολογίας που αποτελούσε άλλωστε και το προνομιακό πεδίο του. Η έκδοση λοιπόν πήρε φυσιολογικά τον τίτλο "Τα ερωτικά του '50" και περιλαμβάνει δεκαοκτώ ερωτικά τραγούδια, μερικά από τα οποία υπήρξαν εμβληματικές στιγμές του τραγουδιστή, όπως: "Γύρνα πάλι αγάπη μου", "Τώρα που σε γνώρισα", "Γλυκά μου μάτια", "Πού να 'σαι τώρα", "Πέντε χρόνια περάσανε", "Γύρισε" και άλλα. Όλες οι ηχογραφήσεις είναι αυθεντικές και προέρχονται φυσικά από δίσκους 78 στροφών, αν και κατά καιρούς έχουν ενσωματωθεί και σε διάφορους δίσκους 33 στροφών μετά το θάνατο του τραγουδιστή. Σχεδόν όλα τα τραγούδια αποτελούν συνθέσεις του ίδιου του Γούναρη, εκτός από το "Μόνο με σένα" του Νίκου Χατζηαποστόλου και το "Γύρισε" του Γιάννη Βέλλα. Το εναρκτήριο τραγούδι ("Γύρνα πάλι αγάπη μου") εδώ ακούγεται από ανέκδοτη ηχογράφηση, ενώ τον τραγουδιστή συνοδεύει το Τρίο Μπελκάντο. Παρά την κυριαρχία του μελωδικού ύφους στο υλικό της συλλογής, δε λείπουν και πάλι οι πιο καθαρές λαϊκές στιγμές, όπως τα τραγούδια "Φεύγεις και κλαίνε τα πουλιά" και "Είμαι ερωτευμένος".


(c) CD | Polygram/Fidelity | 1996 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: